Реклама / Ads
4| 4418 |05.07.2019 НОВИНИ

Министърът на образованието разкритикува ректорите, че искат повече пари

.
Красимир Вълчев
До края на месеца ще влезе за дебат нови промени в Закона за висшето образование, стана ясно по време на дискусия за заплащането във висшите училища. Пред ректори, лектори и студенти министърът на образованието отправи остри критики към ректорите по отношение на исканията за повече пари за издръжка.

Вълчев смята, че за да се уеднакви заплащането между ВУЗ-овете в страната и тези в столицата голяма вина има действащият модел на управление и абсолютната свобода за администриране от ректорите.

 

Образователният министър разкри, че в поправките на закона се предвижда младите учени да могат да участват в управлението на университетите. По този начин от рано ще им се дава възможност за кариерно и управленско развитие.

 

Друга поправка предвижда опростен режим за кандидат-студентите в чужбина и създаване нов платформа, за да не се налага да идват до България по няколко пъти.

Вълчев отчете черната статистика, че наш университет няма в ТОП 500 на света и посочи за пример Полша, в която два университета са се обединили, за да се качат по-нагоре в ранглистата. В МОН има национална програма за финансиране на съвместни проекти, предлагам ви, но дали ще се съгласите УНСС и СУ да се обедините“, отправи предизвикателство министърът.

 

За миналата година за висше образование са отпуснати 485 млн. лева. За сравнение на университет в САЩ за година се отпуска не под 1 млрд. долара. При това положение няма как наш университет може да влезе в ТОП 500 на света, допълни ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

 

„Много често съм свидетел на полемика, че средните училища не ни дават качествени знания, в университета сме принудени вместо да се занимаваме с наука – да компенсираме пропуснатото. А питам – а какво правим да задържим знаещите и можещите хора. Какво правим да докажем, че нашите университети имат висок рейтинг“, попита председателят на образователната комисия в НС Милена Дамянова.

В поредния анализ на КНСБ за състоянието на заплащането във ВУЗ-овете и за заплатите на персонала се казва, че има драстични разлики в заплащането между университетите. Посочено беше, че ако професор във Варна заема и управленска функция може да стигне със заплата до 7000 лева спрямо 3 пъти по-малка на негов колега в София. Същевременно е отчетен за последните 2 години спад на студентите, а заплащането на учените със степен „Доктор“ е увеличено едва с 30 лева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3656 |21.06.2019 ДПС разкритикува ГЕРБ, че не искат да намалят ДДС . 2| 3799 |18.06.2019 ЕК разкритикува България и заради ниски енергийни цели . 5| 4390 |30.05.2019 Агроминистърът Танева не казва кой ще плаща санкциите за къщите за тъщи . 0| 3260 |20.05.2019 Министърът на транспорта заема мястото на Щрахе в Австрия
Реклама / Ads