Реклама / Ads
9| 3606 |01.11.2021 НОВИНИ

Министърът на отбраната Панайотов: Ще има и жени генерали в армията, сега нямаме

.
Факт е, че жените в армията имат равни възможности като мъжете. Има пълна равнопоставеност - за обучение във военните училища и военна академия. Имаше изявления в публичното пространство от кандидат-вицперизидент за това. Но не само заради кандидата за президент бе позицията на министеството на отбраната, а и по принцип. Генерали жени нямаме, носигурно ще имаме. Но пилоти имаме.
 

Това заяви министърът на отбраната Георги Панайтов по bTV в отговор на твърдения , включително и на кандидатката за вицепрезидент Невяна Митева, че има неравнопоставеност между жените и мъжете в армията.

 

Той коментира и смъртните случаи в армията: Намерен е прострелян. Тялото вече е транспортирано в България. На място заминаха трима представители на Военна прокуратура. Трагедията е голяма, момчето е младо. Съжалявам много. Това каза служебният министър на отбраната по повод случая с открития в Сараево мъртъв (с огнестрелна рана) военнослужещ от състава на българския военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз "Алтеа".

Той добави, че няма повече информация по случая.

 

Същото мога да отговоря и за старши лейтенант Тодор Манчев (31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Тече разследване на прокуратурата. Аз не съм му налагал никакво наказание. Освободих преките му началници четири дни преди тялото му да бъде открито. Реших, че те имат пряка отговорност, че инцидентът в Чешмигирово не е докладван, заяви Панайотов.

 

Той коментира и операцията по изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су". Министерството на отбраната подпомага усилията на Министерството на транспорта и Морска администрация за справяне с този проблем. Ние не бяхме преки участници в операцията – подпомагахме я и продължаваме да я подпомагаме. Действията по решаването на този проблем разкриха, че в държавата в продължение на години не е обръщано внимание, че ни трябват способности за решаване на подобни проблеми – трябват ни влекачи, трябват ни и специалисти. Тепърва трябва да работим по този проблем. Не знам защо не се е работило досега, посочи министърът на отбраната.


По думите му по границата с Турция има компрометирани участъци, които трябва да бъдат възстановени. Тези участъци са по протежение на цялата ограда, уточни Панайотов.


Военният министър обяви, че от днес по българо-турската граница ще има военни, които ще подпомагат работата на Гранична полиция. Изпратени са 350 души, с около 40 единици техника, поясни Георги Панайотов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3177 |30.09.2021 Екоминистърът дава „Морска администрация“ на прокуратурата . 11| 3943 |17.09.2021 Георги Панайотов: Полетът край Шабла е възстановен до последната секунда, не е човешка грешка . 2| 3237 |16.09.2021 Министърът на отбраната: По случая ”Чешнегирово” се сипят откровени лъжи . 6| 3101 |14.09.2021 ГЕРБ иска оставката на министъра на отбраната заради инцидента в Чешнегирово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads