Реклама / Ads
0| 3013 |17.08.2021 НОВИНИ

Министърът на правосъдието се срещна с близки на убитата Кристин от село Сотиря

.
Янаки Стоилов
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов се срещна с бабата на убитата Кристин от село Сотиря – Милка Георгиева, и съпруга й.
 

Срещата се проведе в Министерството на правосъдието по молба на г-жа Георгиева, след като Върховният касационен съд постанови присъда „доживотен затвор“ за убиеца на детето – Мартин Трифонов. Първите две инстанции осъдиха Трифонов на „доживотен затвор без право на замяна“. Госпожа Георгиева изрази притесненията на семейството си, че окончателното съдебно решение създава възможност за предсрочно освобождаване на извършителя.

 

Министър Стоилов обясни, че по смисъла на чл. 38а, ал. 3 от Наказателния кодекс доживотният затвор може да бъде заменен с наказание лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години. Министърът обърна внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи.

 

Проф. Стоилов посъветва семейството да се обърне към Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления към Министерството на правосъдието по силата на Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления. Националният съвет разглежда заявленията на пострадали от престъпления и на техни роднини и отговаря за изплащането на финансовите им компенсации по Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления.

 

Министърът на правосъдието каза още, че е много важно сдруженията на пострадалите от престъпления да взимат активно участие в обсъждането на законодателни промени. „От една страна трябва да се търси начин на извършителите да се помогне да се поправят, но от друга трябва да се мисли за жертвите на престъпления и техните близки“, допълни още проф. Стоилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3029 |16.08.2021 Премиерът Янев се срещна със земеделците, обсъдиха проблемите им . 50| 13302 |09.08.2021 Проектоминистърът на вътрешните работи: Петър Илиев няма да бъде унищожен. Имам мъжката дума на Трифонов . 6| 3485 |07.08.2021 Проф. Мира Кожухарова: Четвъртата вълна ще бъде по-успешно посрещната . 7| 7156 |04.08.2021 Комарницки: Проектоминистърът на правосъдието затвори фейсбука си, груба грешка ще е, ако получи мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads