Реклама / Ads
1| 2309 |12.04.2024 НОВИНИ

Министерството на финансите с решаваща стъпка за еврото

.
Напред към еврото!
Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и европейският комисар по икономика Паоло Джентилони подписаха днес в Люксембург Споразумение за партньорство между ЕК и България. Целта е организиране на информационни и комуникационни кампании относно въвеждането на еврото в страната.
 

„Това е важен сигнал за българското общество и нашите партньори, че европейските институции подкрепят пътя на България към пълноценната ѝ интеграция. Правителството ще продължи да работи усилено за подготовката на страната ни за присъединяването към еврозоната“, заяви министър Петкова.

 

Документът предвижда координиране на усилията на българските и европейските власти с цел повишаване на обществената информираност за функционирането на Икономическия и паричен съюз, както и да се подпомогне плавната смяна на лева с евро. Споразумението се основава на актуализираната през февруари 2024 г. Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на страната към еврозоната, която цели да запознае гражданите и бизнеса с всички практически аспекти на въвеждането на единната европейска валута като официално разплащателно средство у нас чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация.

 

С подписването на Споразумението за партньорство Европейската комисия се съгласява да подкрепи поредица от комуникационни дейности, които да бъдат изпълнени в рамките на планираната от българските институции мащабна национална информационна кампания, като например проучвания на общественото мнение, изработване на рекламни материали и публикации, провеждане на конференции и семинари, изложби, медийни кампании и други, като целта е да се осигури синхрон с посланията, които държавите-членки на еврозоната са приели като полезни за страни, чието присъединяване предстои.

 

Партньорството между България и Европейската комисия за ефективна комуникационна кампания за въвеждането на еврото у нас влиза в сила от датата на подписването на документа и автоматично ще престане да е в сила 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в България, освен ако двете страни не се споразумеят за продължаване на срока. Подобни споразумения са подписвани и с другите държави в рамките на подготовката им за присъединяване към еврозоната.
не са се случили, в ОДМВР - Хасково

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2294 |12.04.2024 Радан Кънев се надява, че изборите "2 в 1" ще мотивират повече хора да излязат и да гласуват . 16| 7162 |12.04.2024 Бойко Рашков: Очаквам обвиненията, нищо не ме притеснява . 0| 2260 |12.04.2024 Германската полиция закопча трима младежи по подозрение в подготовка на терористична атака . 1| 2313 |12.04.2024 САЩ алармират: Възможно е да има масирана атака на Иран в Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads