Реклама / Ads
2| 3835 |08.01.2022 НОВИНИ

Министри опровергаха: Няма теч на лични данни от БУЛСТАТ

.
Министрите на правосъдието и на електронното управление Надежда Йорданов и Божидар Божанов категорично отрекоха да има теч на лични данни от регистъра на БУЛСТАТ. Йорданова обясни, че единствено постоянният адрес се вижда в публичната част на регистъра и това е по закон. Затова тя ще внесе изменение, с което и той да се достъпен само за служебни цели.
 

Министър Божанов допълни, че най-вероятно недоразумението се е получило, защото много от самоосигуряващите се досега не са обръщали особено внимание какви данни се виждат в личния им профил и затова сега са изненадани. "Тази информация е там от 15-20 години", каза той. И допълни, че е направен анализ и на трафика към системата, и на личните профили на определени лица, и не са открити съмнителни дейности.

 

Скандалът тръгна, след като БНР съобщи, че личните данни на над 300 000 самоосигуряващи се лица - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, са се появили в регистъра на БУЛСТАТ, съобщи БНР. Сред засегнатите са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.

 

Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.

 

"На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни", обясни пред БНР адвокат Гергана Върбанова. Адвокатите вече са сезирали Агенцията по вписванията за проблема, но нямат отговор.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3903 |08.01.2022 Татяна Буруджиева: Притеснявам се, че в правителството няма комуникация между партиите . 4| 3644 |07.01.2022 Властта назначи трима нови заместник-министри - от Кеймбридж и Оксфорд . 8| 4494 |07.01.2022 Светльо Витков: Българинът няма да изчезне от лицето на земята дори от инат . 23| 43638 |07.01.2022 Гешев на Ивановден обещава на Борисов и шайката, че няма да мръдне от поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads