Реклама / Ads
35| 7300 |03.04.2012 НОВИНИ

Министри на Станишев лобирали чужденци с бизнес да стават българи

.
Стефан Данаилов се застъпил за жената на Ершов
Жената на Ершов станала българка, препоръчана от Ламбо. По време на правителството на Сергей Станишев имало масова практика министри да лобират за даване на българско гражданство заради солидни инвестиции в страната.
 

Ексминистри от кабинена на Тройната коалиция лобирали пред тогавашния вицепрезидент Ангел Марин за това чужденци със съмнително минало или бизнес да взимат българско гражданство, сочат данни на заседанието на временната парламентарна комисия за помилванията, оглавявана от депутата Яне Янев.

По време на правителството на Сергей Станишев било масова практика министри да лобират за даване на българско гражданство заради солидни инвестиции в страната. Министър Румен Овчаров например предложил за българско гражданство Абдулах Орбеин от Турция, който бил собственик на фирма в Ботевград, където работели 300 българи. Оборотът на фирмата се въртял около 1 милион долара. Орбеин имал и резолюция за българско гражданство от Иван Драшков.

Някои чакат по 7-8 г., за да станат българи, други стават по бързата процедура, каза Яне Янев. Викар Озме от Колумбия получил българско гражданство скоростно - за 22 дни по препоръката на министър Стефан Данаилов. Министър Емел Етем давала препоръки за българско гражданство преди всичко на спортисти, които ставали българи по ускорена процедура за 16 дни. Един от тези нови българи бил и футболистът Лусио Вагнер.

Голяма част от министрите са злоупотребили с власт и служебно положение, защото са предлагали без сериозни основания лица за българско гражданство, категоричен е Янев.

5-тима души пък предложила Емилия Масларова. Едно от предложенията било за Елена Шемет, която внесла в България 1 милион долара от хотелиерска дейност.

Марин дал българско гражданство на съпругата на изгонения от България през 2000 година Денис Ершов. Елена Ершова става нашенка, препоръчана от министър Стефан Данаилов с мотива, че обществената дейност на Ершова била насочена към подпомагане на българската култура. Тя направила и три дарения на обща стойност 70 000 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7991 |03.04.2012 Станишев: ГЕРБ продължават на политиката на Ив. Костов . 4| 6443 |02.04.2012 Честата смяна на здравни министри била заради цялостната политика . 79| 18116 |28.03.2012 Станишев горчиво жали за "Белене" . 27| 9791 |27.03.2012 Драшков искал да злепоставя министри с информация от ДАНС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads