Реклама / Ads
8| 4519 |05.04.2021 НОВИНИ

Мира Радева: Реално Борисов загуби - загуби много гласове, хората търсят алтернатива

.
Мира Радева и Кънчо Стойчев
Реално Борисов е загубил изборите, защото е загубил много гласове и хората са търсели политическа алтернатива. Бойко Борисов остана в собствената си логика. Корнелия Нинова - също. В снега Борисов ми изглеждаше тъжен и склонен на компромиси. Това заяви социологът Мира Радева.
 

Има тежки поколенчески разломи, допълни тя. Единственият шанс за правителство е партиите да се обединят в рамките на една година, за да се отговори на очакванията на избирателите за промяна.


Слави Трифонов влезе неслучайно в политиката. Влезе за коренна промяна. Той работи системно години наред за тази промяна. Направи референдум, който спечели. Хората на Слави казват - никога с ГЕРБ. Но Слави е в известен капан, каза още Радева пред bTV.

 

Мисля, че истинската прогноза на този парламент е да се разберат за промяна на изборния кодекс. Смятам, че може да има едно програмно правителство, за да се променят изборните правила, би могло да се договори. Но всяка една прогноза би могла да е фалшив. Трябва и малко се приспи.

 

Изборите протекоха както винаги. Трябва да забравим списъците от 6,5 млн гласоподаватели. Това са глупости на търкалета. Трябва да сме тогава 8,5 млн. Има нещо, което е безспорно - на всички сънародници в чужбина да се разреши да се гласува електронно, каза и Кънчж Стойчев.

 

Технически може да има правителство. Ще му е трудно на Борисов да направи правителство, но ще е трудно и на другите. Парламентът ще бъде свикан в срок. С избор на председател ще видим посоката на парламента, коментира Стойчев. Но ГЕРБ ще са сами в тази зала, другите, поне засега, ще са против тях. И ще започне истинсаката завръзка. И ще започнат опити за правителство, ще се тръгне към промяна на избирателния закон и корекции в избирателното законодателство. И така ще свърши работата на този парламент. Второ получава мандат Слави Трифонов. С кого ще прави правителство? Слави няма да направи ход на съюз с ГЕРБ, защото ще загуби електората си. Ще продължи битката за първо място, коментира той.

Не знам дали Слави Трифонов разбира, че ще загуби от мажоритарните избори, посочи той. Уверен съм, че би било трудно да се състави кабинет. Ще се върви към нови избори, допълни той.

 

Като цяло вотът е против партиите на статуквото. ГЕРБ и БСП заедно нямат и 50% от гласовете, каза още той.

 

Фигурата на президента в тази ситуация става мнго важна, категоричен бе Стойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7413 |05.04.2021 Ердоган арестува 10 адмирали заради изявление за Черно море . 5| 3143 |05.04.2021 Le Monde: Въпреки че води, трудно ще е за Борисов да сформира коалиция . 3| 3173 |05.04.2021 FT: Партията на Борисов трудно ще сформира правителство при липсата на подкрепа от съперниците . 7| 5356 |05.04.2021 Татяна Дончева алармира, че не се допускат наблюдатели при преброяването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads