Реклама / Ads
30| 7823 |26.10.2012 НОВИНИ

"С мирис на избори" Е. Масларова и Т. Младенов се скараха в НС

.
Емилия Масларова Източник: Интернет
Настояваме правителство да индексира всички пенсии с 12,6%, считано от 1 януари 2013 г., и да осъвремени всички пенсии, считано от 1 юли 2013 г., с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на работната заплата за последната календарна година.
 

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на Коалиция за България Емилия Масларова, съобщава "Фокус".

Нашата средна пенсия е десет пъти по-ниска от средната за Европейския съюз. Пенсионната възраст би трябвало да се съобразява с продължителността на живота ни. Над 2/3 от българските пенсионери мизерстват. Не може предизборно да се демагогства и да ни се хвърлят трохички, подчерта бившият социален министър. По думите й - в бюджета за следващата година не се очаква нищо добро нито за българските пенсионери, нито за техните внуци.

„Къде са стъпките, които ще доведат до подобряване на положението? За един мандат би трябвало да се случи нещо. В предишното правителство се осъществяваше пенсионната реформа, бяха приети редица стъпки, въвеждане обезщетение за безработица при пенсиониране, помощ за пенсиониране”, каза депутатът.

И други депутати от левицата и пригласяха с думите, че "когато замирише на избори", тогава от кабинета "Борисов" се сещат да вдигнат пенсиите.

Министърът на труда и социалната политика не закъсня с отговора си на нападките, отправени от бившия му колега и настоящ депутат от Коалиция за България. Основният аспект в „защитата” на Тотю Младенов – именно бившите управляващи били виновни за огромния дефицит в пенсионната система, като го увеличили с над 1 млрд. лева и така лишили повече съсловия от пари.

„Правителството намали дефицита в пенсионната система от 2.2 млрд. лв. на 1.9 млрд. лева. Направихме сериозни реформи. Непрекъснато увеличавахме услугите за българските граждани. Закрихме неефективни програми като „пенсионери на море” и открихме социални трапезарии”, посочи „плюсовете” на управлението си ресорният министър.

По думите му по програмата „Красива България” с по-малко от 9 млн. лева за три години ведомството му ремонтирало над 90 дома за възрастни хора, за хора с увреждания и детски градини. „Вие само от един обект откраднахте 11 млн. лева. Ако бяхте останали да управлявате след 2009 г., щяхте да фалирате този пенсионен фонд с това, което правехте”, нападна от своя страна Младенов.

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че правителството има възможност да увеличи тавана на пенсиите на над 16 000 български граждани – от 700 на 750 лева. Очакват се и евентуални коледни надбавки за хората с най-ниски пенсии, ако в края на ноември се установи излишък в бюджета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 14001 |25.10.2012 "Гласът" на МВР Варна си ритна трудовата книжка със "селския глупак" . 0| 5361 |23.10.2012 ВМЗ "Сопот" заплашват с блокаж на Подбалканския път . 7| 5423 |22.10.2012 В Кърджали искат орден "Стара планина" за ген. Делов . 24| 8260 |13.10.2012 Александър Томов: Кабинетът "Станишев" фалира “Кремиковци” умишлено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads