Реклама / Ads

5| 4479 |12.06.2008 НОВИНИ

Митьо Очите мие очите на България пред Европа*

.
България прати в Брюксел жалък отчет - под това заглавие вестник "Сега" коментира документът, изпратен от нашите институции на ЕК. Едно-едничко име се явява в битката срещу престъпността - това на Митьо Очите.

 

Скромен и неточен отчет за успехите в борбата с организираната престъпност и корупцията прати в Брюксел правителството. Сред изброената дузина "значителни резултати" само един е посочен с конкретно име - "разбитата криминална структура в Бургас, водена от Димитър Желязков-Очите".

Очакваният на 16 юли критичен доклад на Еврокомисията за България ще вземе отчета на кабинета под внимание и ще го сравни с фактите, събрани от брюкселските експерти. Така ще бъде направена оценка доколко страната се справя с шестте показателя, по които е под наблюдение съгласно механизма за сътрудничество и проверка, въведен за нея в деня на приемането й в ЕС.

Документът, с който "Сега" разполага, акцентира върху българските успехи след междинния доклад на ЕК през февруари, който стресна властта с острия си тон. В графата "Значителни резултати от разследвания през периода март-май 2008 г." на първо място пише, че "през март 2008 г. Главна дирекция за борба с организираната престъпност е установила корупционно поведение на прокурор в Софийската градска прокуратура. Срещу него са повдигнати обвинения за престъпление против правосъдието. Магистратът е уволнен". От столичната прокуратура казаха на "Сега", че нямат уволнен прокурор, нито че са чували за подобен случай. Сред останалите успехи блести арестуването на 15 април 2008 г. с подкуп от 25 000 лева на двама служители от централната администрация на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (Любомир Лилов и Иван Владимиров), както и започналото през май 2008 г. предварително разследване срещу бившия директор на същия фонд (Веселин Георгиев). Отбелязана е и присъдата от 1.5 г. затвор на главен експерт от Регионалната ветеринарна служба - Пловдив заради вноса през ноември 2005 г. на 47 тона 20-годишно ирландско говеждо месо.

На хроничното настояване от Брюксел за борба с организираната престъпност България отговаря с три примера на разбити наркогрупи в Плевен, Пазарджик и Русе. Системното обвинение, че при толкова много поръчкови убийства няма нито един арестуван, този път е контрирано: арестувано е лицето, убило на 19 февруари 2008 г. лидера на организирана престъпна група за пласиране на наркотици в Перник (Николай Христов Хайо). Освен това на граничните пунктове са заловени през май 185 пакета с 93.513 кг хероин. Борбата срещу престъпната администрация се отсрамва с един успех: разкриване на престъпна схема, функционираща от 2006 г., за измами с недвижими имоти в големи размери в София и арестуването на деловодителка от Софийския районен съд (Даниела Малинова) и адвокат (Стефан К.).

И този път България не може да отчете очакваното от Брюксел арестуване на босове на големи престъпни групировки, както и присъди или обвинения за корупция срещу бивши и настоящи министри. Вместо това се казва, че през първите три месеца на 2008 г. са "разбити или частично парализирани" шест престъпни групи за трафик на жени и бебета и 16 организирани групи, замесени в икономически престъпления. Акцентира се на административни и законодателни мерки: назначаването на вицепремиер за еврофондовете (Меглена Плугчиева); преместването на специализираното звено за борба с измамите АФКОС от МВР към Министерския съвет; внасянето на законопроекта за конфликта на интереси; затварянето на безмитните магазини и бензиностанции; подготвяните промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за специалните разузнавателни средства. Посочват се реорганизациите в МВР, но се премълчава оставката на бившия министър Румен Петков като положителен факт. За съдебната реформа държавата се хвали с новия инспекторат към Висшия съдебен съвет, както и с организираните конкурси за назначаване на съдии, прокурори и следователи.

Светослав Терзиев, вестник Сега

*Заглавието е на Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 13354 |10.06.2008 Нов скандал с изоставените деца в България, този път по телевизия Франс 2 . 7| 4343 |10.06.2008 М. Мурджов: ДПС руши институциите в България . 4| 4656 |05.06.2008 България - страна-реформатор в бизнес отношение . 1| 4731 |03.06.2008 Отровното украинско олио стигна до България
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ