Реклама / Ads
21| 4058 |02.03.2023 НОВИНИ

Митрофанова за премахването на МОЧА: Това си е ваш въпрос

.
“Знаете ли, това си е ваш въпрос най-вече”. С тези думи руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова коментира призивите за премахването на Паметника на Съветската армия, известен като МОЧА. По думите й двата народа са “длъжни да живеят братски”.
 

Настроения за премахването му не се забелязват от вчера, но темата стана особено актуална, след като Светлозар Раянов счупи плочата на монумента, на която е изписано посвещението “На съветската армия освободителка от признателния български народ”. 

Деянието дойде ден преди светът да отбележи една година от началото на войната в Украйна. Раянов заяви пред медиите, че именно руската агресия го е мотивирала да счупи плочата на МОЧА. 

 

Веднага след това Бойко Борисов от ГЕРБ призова паметникът да бъде премахнат.

 

Въпреки това през октомври миналата година партията м отложи премахването на МОЧА при гласуване в Столичния общински съвет. Тогава не бе разгледан докладът по въпроса, но заради решение на мнозинството в СОС, което гласува “против”, това не се случи. 

 

"Моят коментар е, че историята трябва да се остави като история. Разбирате ли, така може до безкрай. Утре настроенията ще бъдат други, ще има и други такива паники, но защо. Това всичкото са етапи от вашата история. Затова става дума само за самоуважението", каза Митрофанова пред медиите. 

 

"Нашите два народа са длъжни да живеят братски. Сега е такъв период, целият свят се намира в много възбудено състояние, има конфликти в целия свят, земетресения и какво ли още не. Сложно е, нали? Нужен е баланс. И аз мисля, че ние ще отворим друга страница“, добави руската посланичка у нас.

 

Това не е първото изявление на Митрофанова, в което руската посланичка “се кара” на българите. Припомняме, че един такъв коментар дойде, след решението на Народното събрание да осъди Гладомора като геноцид. Тогава руската посланичка заяви, че България се опитва да пренапише историята. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4125 |10.02.2023 Митрофанова обърна плочата: Българите все пак са русофилски народ . 27| 7642 |07.02.2023 Деца във Варна били задължени да присъстват на конференция с Митрофанова, русофили и антифашисти . 11| 3253 |02.02.2023 Митрофанова пак ни нападна: Решението на НС за Гладомора било опит за пренаписване на историята . 11| 3601 |06.01.2023 Защитникът на Грозев: Митрофанова е права. Никой няма да стигне до Грозев извън Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads