Реклама / Ads
23| 2992 |28.05.2023 НОВИНИ

Пак боядисаха МОЧА в червено

.
Източник: БНТ
За пореден път Паметникът на съветската армия в центъра на София осъмна с червена боя. На централната част на монумента с червени букви е написано “ДЕМОНТАЖ”, съобщиха от Българската национална телевизия.
 

За последен път подобна демонстрация имаше на 9 май, когато светът отбеляза Деня на Европа, а Руската федерация чества Денят на победата. 

 

Призивите за демонтиране на МОЧА (Монументът на окупационната Червена армия), както е известен паметника, са от години. Доскоро обаче не се пристъпваше към конкретни действия. Преди няколко месеца обаче Столичният общински съвет към СО окончателно взе решение МОЧА да бъде преместен от Княжеската градина в Музея на социалистическото изкуство.

 

Това се случи, след като комисии в СОС приеха предложението на “Демократична България”, а по-късно мнозинството потвърди намеренията монументът да бъде преместен. Предложението бе прието с 41 гласа “за”, 14 “против” и 1 “въздържал се”. В подкрепа гласуваха ГЕРБ, “Демократична България”, патриотите и независимите общински съветници. Гласуването се случи на фона на протести пред МОЧА и Столичната община, като недоволните дори хвърлиха яйца по фасадата на СО. 

 

Темата за преместването на паметника влезе отново в дневния ред на обществото след протестната акция на 61-годишния Светлозар Раянов, счупил плочата на МОЧА. Отново се появиха призиви за преместването на монумента, а от ГЕРБ изненадващо заявиха, че ще подкрепят предложенията на съветниците на “Демократична България” в Столичната община, въпреки че техен кмет управлява София от 2009 г. 

 

Решението предизвика реакция от Руската федерация. С позиция излязоха от външното министерство на Кремъл. Москва заяви, че опитът да се прикрие решаващата роля на Русия в избавянето на България от османско иго няма да срещне подкрепата на обществото. МОЧА обаче няма общо с освобождението на България от турско робство. Той е свързан с окупацията на страната ни от Червената армия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2789 |26.04.2023 Реплика на корона на крал Едуард и червеното наметало, притежавани от Фреди Меркюри отиват на търг . 21| 4943 |06.04.2023 Закани на Путин към Украйна в нотата на Москва към София за МОЧА. Случайно ли е? . 13| 3276 |06.04.2023 България била ”длъжна” да пази МОЧА, смята Кремъл . 5| 3130 |20.03.2023 ”Окървавиха” МОЧА в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads