Реклама / Ads
3| 4540 |21.10.2023 НОВИНИ

Младите хора и жените се пребориха за връщането на Полша в европейския ѝ път

.
Кадър от протести срещу забраната на аборта в Полша
Беше 01:33 ч. в понеделник, когато Шимон Шумняк пусна бюлетината си в урната в избирателна секция № 148 във Вроцлав.
 

Развлекателният блогър се беше редил на опашка в студа заедно със стотици други хора в продължение на шест часа, дълго след като избирателните секции трябваше да приключат.

 

Огромната опашка се превърна в символ на голямата ангажираност с парламентарните избори в Полша, на които рекордно високата избирателна активност от над 74% свали дясната партия "Право и справедливост" (ПиС) от власт.

 

"Хората ни дадоха одеяла, топъл чай, бисквити. Гостоприемството на жителите в този район беше невероятно!" - разказва 26-годишният младеж за дългото си чакане, за да гласува.

 

В един момент група жени започва да пее. В друг момент местна пицария достави купища безплатна храна. На следващия ден фирмата е толкова затрупана с дарения от благодарни поляци, че започва да пренасочва парите за благотворителност.

 

Шимон нито веднъж не си помисли да се откаже и да се прибере у дома.

 

"Ние градим бъдещето си и мисля, че много млади хора разбраха това", казва блогърът от Вроцлав.

 

Той не искаше да разкрие за кого е гласувал, но беше "доволен от начина, по който се получиха нещата".

 

"Опашката беше дълга и мъчителна, защото беше много студено. Но хората го направиха готино преживяване".

 

Последната бюлетина в избирателна секция 148 беше пусната от Михал Витенбек, който публикува снимка на часовника си в социалните мрежи, за да отбележи момента.

Часът беше 02:41.

 

Младежите гласуват за промяна


Социологическите проучвания показват, че в неделя са гласували 68,8% от избирателите на възраст под 29 години, което е значителен скок спрямо 46,4% на последните парламентарни избори през 2019 г.

 

Този път гласуваха повече млади хора, отколкото хората над 60 години, което също е крайно необичайно.

 

Много от тях са гласували за промяна.

 

Пример за това е Вроцлав. Там опозиционната Гражданска коалиция спечели 43,6 %. ПиС получи едва 5,9 %.

 

Основните партии не обърнаха особено внимание на младежкия вот по време на изключително негативната предизборна кампания. Вместо това правителството твърдеше, че Гражданската коалиция ще донесе хаос, включително неограничена миграция, и наричаше нейния лидер Доналд Туск марионетка на Европа.

 

Г-н Туск също премина в атака, представяйки ПиС и нейния лидер Ярослав Качински като заплаха за самата демокрация. Това послание се хареса повече на по-младите избиратели.

 

По-младите избиратели изиграха ключова роля за загубата на мнозинството на ПиС в парламента

 

В деня на преброяването на бюлетините студентите пред библиотеката на Варшавския университет бяха залепени за телефоните си и между лекциите нервно проверяваха за актуална информация за изборния резултат.

 

Марта "се разплака от вълнение", когато в неделя вечерта беше публикуван първият екзитпол, според който ПиС е загубила мнозинството си в парламента и е малко вероятно да състави правителство.


Роуз е "обзета от радост", като определя първите избори, на които е гласувала, като решаващи "или за запазването на демокрацията, или за сбогуването с нея".


Друга участничка, Марта, разказва, че родителите ѝ са планирали да гласуват за ПиС, но тя ги е разубедила.


"Искам да остана в ЕС и искам да имам бъдеще в тази страна. Това е толкова просто", обясни тя.


Правителството на ПиС е в спор с Брюксел по въпросите на върховенството на закона, правата на ЛГБТ и миграцията, наред с други въпроси. Очаква се Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет, да допринесе за по-конструктивни отношения.


Интелигентно гласуване


Високата избирателна активност, включително в избирателните секции в чужбина, е само един от признаците за това колко ангажирани са поляците с тези избори.


Бяха положени и целенасочени усилия, за да се гарантира, че всяка бюлетина, подадена за опозицията, ще бъде зачетена.


Онлайн кампанията #WarsawTrip призоваваше хората да преместят регистрацията си извън големите градове като Варшава, за да придадат по-голяма тежест на гласа си в сложната полска избирателна система.


Активистите изработиха карти, показващи на хората най-добрите места, където да отидат: по-малки градове, където надпреварата е близка и където на един глас се падат пропорционално повече депутати, отколкото във Варшава.

 

"Ако искате да отнемете мандата на ПиС, напуснете големия град", гласеше типичен пост в социалните мрежи, който уверяваше хората, че подобно стратегическо гласуване е напълно законно.


В един от избирателните райони близо до Варшава кампанията показа, че Гражданската коалиция печели малко повече гласове от ПиС. През 2019 г. резултатът беше 41%-29% в полза на ПиС.


Известни личности също масово се включиха в социалните мрежи, като призоваваха хората просто да излязат и да участват.


Идеята, че тези избори са последен шанс да се спре едно популистко правителство да отвърне Полша от ЕС и някои от основните му ценности, беше основен мотив.

 

"Не ни проваляйте"


Това беше шансът да се даде на жените по-голяма дума в полската политика, особено след като почти пълната забрана на абортите предизвика огромни улични протести през 2020 г.


"Жените в тази страна мълчаха твърде дълго", каза Анна Пиета, която помогна за организирането на кампания в социалните медии.


ПиС има много поддръжници жени, до голяма степен благодарение на щедрата си програма за социални разходи, включително детски надбавки.


Но групата на Анна, Wschod, осъзна, че много потенциални поддръжници на опозицията не са решили преди изборите.


Затова те създадоха видеоклип, в който се изобразяват жени със среден пръст на устните, на фона на саундтрак от полски политици мъже, които пренебрегват или обиждат жените, съставляващи 52 % от полското население.


"Посланието беше: използвайте гласа си. Отидете и гласувайте", обяснява Анна.


В крайна сметка избирателната активност сред жените беше малко по-висока от тази на мъжете.

 

Президентът на Полша може да поиска от ПиС, като единствената партия, спечелила най-много гласове, да се опита да състави правителство. Без значими съюзници в парламента това изглежда невъзможно.

 

Затова опозиционните партии вече правят своите планове.

 

След като бъде съставено ново правителство, абортите са един от горещите въпроси, с които те ще трябва да се справят.

 

Гражданската коалиция и Лявата партия обещаха прекъсване на бременността по желание до 12 седмици, като по този начин отмениха строгите ограничения, въведени от социално-консервативното правителство на ПиС.


"Те получиха мандат от обществото, което иска това, така че не знам какво друго има да се обсъжда", каза Анна, отхвърляйки идеята, че реформата на закона за абортите ще бъде трудна.


"Ние ги поставихме там. Сега е време да изпълняват".


"Не се проваляйте".

 


 

Публикация на BBC, с автор Сара Рейнсфорд. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4648 |21.10.2023 Загина 4-кратният рали шампион на България Мирослав Ангелов . 17| 4462 |21.10.2023 Британски анализатор: Русия не постига почти никакъв напредък в Украйна. Тя не може да влезе във война с НАТО . 1| 3937 |21.10.2023 "Трябва да действаме сега". Какво казаха европейски и арабски лидери преди срещата за войната в Близкия изток? . 20| 7161 |21.10.2023 "Руските загуби са наистина смайващи". Украйна отблъсква нова руска атака над Авдеевка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads