Реклама / Ads
0| 2800 |07.09.2022 НОВИНИ

От младите за младите: Защо е важно да направим информиран избор и да гласуваме на 2 октомври?

.
В разгара на предизборната кампания Национален младежки форум - National youth forum Bulgaria, Студентски клуб на политолога и САИМО организират информационна кампания „Лигата на младите гласоподаватели“.
 

Зам.-председателят на Национален младежки форум и млад политолог Атанас Радев, който е част от организаторите, разказа пред Фрог повече за кампанията.

 

„Целта й е да помогнем на нашите връстници да направят своя информиран избор. От друга страна, млади хора организират тази кампания за млади хора. Подготвяме политически компас, който предстои да излезе тази неделя. Той показва къде се позиционират политическите партии, включва анотации на партиите, както и първите дебати между представителите на политическите сили, спазвайки социологическите сондажи“, обясни той.

 

Дебатите са разделени на сектори предвид това с какво се занимават отделните организации: „Днес ще бъде първият – на тема „Външна политика“. За него главно отговаря САИМО. Национален младежки форум ще има дебат на 14 септември, посветен на младежката политика. На 21 септември ще бъде дебатът за вътрешната политика на страната. На 29 септември ще бъде заключителният дебат, в който ще обсъдим всички теми. Ще се проведе в аулата на „Софийския университет“. След всеки един дебат ще имаме панели с анализи. Така младите хора ще имат възможността да дадат своето мнение и препоръки. Това са дебати, в които показваме, че младите хора имат отношение към политиката“.

 

По думите на Радев политическите партии откликват на поканите за участие: „Към момента за днешния дебат имаме представители от почти всички партии. Политическите партии са отговорни към младите хора. По-скоро въпросът е не дали участват, а дали слушат това, което младите хора им говорят и дали се опитват да го реализират. Много малка част изслушват проблемите на младите хора и поемат конкретни ангажименти“, твърди той.

 

„Опитваме се младите хора да участвта и да задават своите въпроси към политически отговорните лица. Впоследствие младите хора могат да вземат участие в изборите и като наблюдатели. Има такава възможност по линия на Националния младежки форум. Предстои да видим как ще реагират младите на тази идея и дали сме успели да стигнем до тях“, разказа още зам.-председателят на НМФ.

 

По думите на Радев има известна доза на отблъскване от политическия процес. Въпреки това той изтъкна важността на ролята на политиците. „В момента наблюдаваме, особено в ДБ и БСП, да се вадят на челни позиции млади хора в листите. Бяга се от това изхабяване на определени стари лица, които вече не успяват да активизират своите избиратели. Все пак възрастните не бива да бъдат тотално изключвани. Техният опит е важен. Не бива да се създава генерационен конфликт между млади и стари. Имаме достатъчно конфликти, нека не правим още един“, обясни той

 

Спорeд него към момента най-труден е дебатът за „Газпром“.

 

На всички млади хора, които все още се колебаят дали да гласуват на 2 октомври, той каза: „Човек много сериозно трябва да си отговори на въпроса какво иска да се случи в нашата страна след 5 или 10 години, как искаме да живеем. Защото политиката не е занимание само за днес или утре, а ако политикът не си върши работата добре и взима грешни решения, страда цялото общество. Всеки трябва да има отношение и да направи своя избори. Няма как да си очакваме, че седейки вкъщи и хулейки политиците, нещата ще се променят“.

 

Повече за кампанията ще откриете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2907 |02.09.2022 Проф. Росен Стоянов съветва как да се активират младите за изборите . 0| 5371 |31.08.2022 Полу-истини и псевдосъбития: Защо България слуша тези глупости? . 0| 3496 |31.08.2022 Кирил Петков учуден: Непонятно е защо служебното правителство отказа 6 кораба с втечнен газ . 0| 49467 |26.08.2022 Биляна Петрова: Дипломата на Гешев е невалидна, защото е издадена от несъществуващ институт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads