Реклама / Ads
10| 5299 |01.08.2012 НОВИНИ

Мляко и месо по-евтини, ако се махнат посредниците

.
Представители на животновъдите, месо- и млекопреработватели и представители на големите търговски вериги в България ще се срещнат с премиера Бойко Борисов. Те ще обсъдят текущите проблеми пред сектора, заплахата от скок в цените на фуражите и последващото поскъпване на месото и млякото.
 
„За разлика от добрата реколта от пшеница, производители очакват лоши резултати при царевицата и слънчогледа”, обясни по повод срещата земеделският министър Мирослав Найденов.

Той е категоричен, че трябва да се изясни, къде остава голямата печалба. Не оказваме натиск върху големите търговски вериги, но трябва да има утвърдени правила и те да се спазват.


Тенденцията за провал на фуражната реколта е световна и ако не завали, се очаква драстичен скок в цената на фуража. Това автоматично ще доведе до поскъпване на месото и млякото.

„Слабите реколти ще доведат до високи цени на фуражите, което ще засегне и нашето животновъдство. В сектор зърнопроизводство никой не се занимава само с производство на пшеница. И наистина, ако реколтата е слаба, поне такива са прогнозите, това ще постави пред изпитание българските зърнопроизводители, защото слабата или лоша реколта на царевица и слънчоглед ще изяде, най-грубо казано, това, което в момента реализират като добри доходи от пшеницата”, коментира министър Найденов.

„Когато се прибере реколтата от царевица и слънчоглед ще обсъдим отново ситуацията и това - какви мерки като държава можем да предприемем спрямо тях”, допълни Найденов.

 

Позицията на правителството е, че българските производители трябва да бъдат защитени. Става дума преди всичко за директни доставки без посредници, които вдигат цените.

Не може да се дават примери с цените в Германия и Австрия, защото условията са различни, както и покупвателната способност, смятат от Земеделското министерство. Чуждите компании, които управляват хипермаркети би трябвало да се съобразят с това.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6199 |28.10.2011 Вечно кисело мляко откриха БГ учени . 21| 6659 |08.09.2011 Губим милиони от БГ кисело мляко менте . 8| 6236 |29.07.2011 Световна агенция се занимава с киселото ни мляко . 15| 5325 |20.06.2011 У нас месото най-евтино, олио и захар скъпи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads