14|
6305
|28.10.2011
НОВИНИ
Вечно кисело мляко откриха БГ учени
Български учени откриха добавка, която се слага в закваската и прави киселото мляко с трайност 1 месец.
Откритието ще го пази и от развитие на плесени, пише Монитор . Единственото условие е продуктът да се съхранява при температура от 4 градуса. Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН, начело с докторанта Росица Тропчева, съобщи econ.bg.Проектът е разработен от учени от Института по микробиология към БАН, начело с докторанта Росица Тропчева.„Идеята бе не да се създаде нова млечнокисела закваска, а да се разработи добавка към известните вече продукти в производствения процес, като по този начин се предложи нов асортимент на потребителя", обясни докторантката. Иновативният проект е финансирана със средства на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ). Целта на младите учени била да направят нещо полезно за съвременния потребител, който все по-трудно намира продукти без консерванти, подобрители и оцветители.
Новата добавка представлява лактобацили, които могат да служат като естествени биоконсерванти, които предпазват продукта от бързо мухлясване или разваляне. Добавката е разработена на лабораторно ниво в института по микробиология в БАН.„Нямаме цех, в който да произвеждаме новите продукти, но сме съблюдавали всички изисквания на производствената технология по БДС”, обясни Росица Тропчева, цитирана от БАН. Докторантката се надява българска или чуждестранна фирми да прояви интерес към откритието и да включи разработените добавки в производството на кисело мляко. До момента обаче интерес от стана на бизнеса няма. Новата лактобацилна закваска ще струва около 12 лева и ще стига за 1 тон мляко. Разработеният проект ще позволи на фирмите да разширят пазарния си дял у нас и да използват българска, а не чужда закваска, защото в момента две трети от нея е вносна. (Монитор)
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads