Реклама / Ads
8| 3894 |05.10.2023 НОВИНИ

Молдова забрани на членовете на проруска партия да участват в местните избори

.
Парламентът на Молдова предприе действия, за да попречи на членовете на забранената проруска партия "Шор" да участват в местните избори от други партии или като независими кандидати.
 

През юни Конституционният съд обяви опозиционната партия за противоконституционна, но във вторник заяви, че членовете ѝ имат право да участват в местните избори на 5 ноември, ако не представляват забранената партия, предаде "Ройтерс".

 

Партията, оглавявана от бизнесмена в изгнание Илан Шор, водеше месеци наред протести срещу президента Мая Санду и нейното правителство заради повишаването на цените. Санду обвинява както Шор, така и Русия, че се опитват да дестабилизират Молдова след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г., която тя остро критикува.

 

В ход, насочен срещу членовете на партията на Шор, молдовският парламент одобри на първо и второ четене изменение на Изборния кодекс, което забранява на "определени хора" да участват в местните избори.

 

Поправката, която вече приключи своето преминаване през парламента, предвижда органите на реда да представят списък с такива хора на централната избирателна комисия, която ще изготви окончателен списък.

 

Шор, който е в изгнание в Израел, осъди тези мерки. "Днес парламентът обяви тотална диктатура в Молдова", според негов пост във Facebook. Марина Таубер, неговият най-изтъкнат политически съюзник и кандидат за кмет на втория по големина град в Молдова, Белти, също осъди този ход като "тъжен и жалък".

 

По-рано вчера правителствената комисия за извънредни ситуации, оглавявана от премиера Дорин Речан, нареди да се изготви такъв списък, "за да се гарантират демократичните процеси на предстоящите избори и да се премахне опасността за държавата".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4632 |05.10.2023 Войнолюбката-пропагандистка Симонян плаши Запада с ядрена бомба над Сибир . 6| 4723 |05.10.2023 Двама българи загинаха на фронта в Украйна . 4| 4222 |05.10.2023 Контраофанзивата продължава. Украйна напредва на юг и задържа позиции на изток . 23| 6497 |05.10.2023 Център за анализи и маркетинг: Васил Терзиев ще е новият кмет на София, доверието в правителството нараства /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads