Реклама / Ads
4| 4239 |05.10.2023 НОВИНИ

Контраофанзивата продължава. Украйна напредва на юг и задържа позиции на изток

.
В настъпление
Украинските въоръжени сили съобщиха, че са отбелязали известен напредък в настъплението си на юг, като част от изтощителната контраофанзива за връщане на окупираните от Русия територии.
 

Силите на Киев се противопоставят и на руските опити да обърнат успехите на източния фронт, постигнати след началото на контранастъплението през юни. Министерството на отбраната в Москва от своя страна съобщи за известни успехи на своите войски на източния фронт. Информацията за бойното поле не може да бъде потвърдена.

 

Южната група сили на Украйна отбеляза напредък, докато Киев продължава да се стреми да достигне Азовско море, за да раздели окупираната от Русия територия на юг и на изток.

"Постигнахме частичен успех западно от Роботине", каза пред националната телевизия говорителят на южната група Олександър Щупун, който отбеляза, че украинските войски "продължават да укрепват позициите, които държат" и в някои райони са напреднали от 100 до 600 метра.

 

Придвижването на юг е по-бавно от бързите завоевания преди година в североизточната част на страната, но украинските войски са превзели редица села и официални лица твърдят, че се готвят за нови настъпления около Роботине и други селища.

 

Украинският генерален щаб съобщи, че неговите сили са отблъснали руски нападения край Роботине и Вербове, а руската армия не е успяла в опитите да превземе отново територии край Андреевка, ключово село в Източна Украйна, което силите на Киев си върнаха миналия месец.

 

Кампанията в Източна Украйна се фокусира върху превземането на селища с цел да се върне контролът над опустошения град Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци тежки сражения.

 

Украинският президент Володимир Зеленски, който вече отхвърли критиките, че контраофанзивата се забавя заради стратегически грешки, каза пред италианската телевизия SkyTg24 на 4 октомври, че Русия е по-слаба, отколкото в началото на инвазията през февруари 2022 г. и се опитва да замрази конфликта.

 

„Има умора, но ние ще направим всичко, за да победим врага, и нашето контранастъпление продължава, дори и бавно, за да отблъснем врага“, добави той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3826 |05.10.2023 Зеленски пристигна в Гранада за срещата на върха на Европейската политическа общност . 9| 3884 |05.10.2023 БСП, ИТН и "Възраждане" внесоха подписи за вот на недоверие към кабинета. Чакат гласуване до седмица . 2| 4241 |05.10.2023 Гришо се приближи до 18-то място в ранглистата . 6| 5070 |05.10.2023 Политиката не е нахлула само в Народния театър. Бивша кандидатка на ГЕРБ управлява Драматичния театър в Сливен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads