Реклама / Ads
1| 3892 |29.08.2018 НОВИНИ

Момчил Неков с питане към ЕК относно ушните марки на овцете и козите

.
Евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Момчил Неков и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП отправи питания към Европейската комисия /ЕК/ относно средства за идентификация на селскостопански животни от рода на дребните преживни животни /ДПЖ/ в държавите-членки.
 

Въпросите му са продиктувани от породилите се съмнения в обществото за фалшиви ушни марки на ДПЖ и случаи на получаване на европейски субсидии за „виртуални овце“, както и все по-честите питания на животновъди за промяна на средствата за идентификация на животните.

 

По данни на животновъди най-малко 300 хил. са фиктивните ушни марки в България и това са „виртуални животни“.

 

Експерти предлагат използване на метода „търбушни болуси“ за маркиране на животните. Търбушният болус представлява керамичен цилиндър с дължина 5 — 8 cm и ширина 1,5 — 2 cm. Във вътрешността му е поместен микрочипът. Търбушният болус се използва за идентификация на преживните животни — най-вече говеда, овце и кози. Той се подава през устата и след преглъщане попада в стомаха на преживните и остава там. След това микрочипът се разчита от четящо устройство. Към този номер се добавя и номерът на ушната марка на съответното животно и данните се подават в идентификационната система на националната база данни.

 

Регламент № 21/2004 на Съвета от 17 декември 2003 година изисква задължителна идентификация и регистрация на животни от рода на овцете и козите посредством средство за идентификация съобразно Приложението към този регламент.

 

Евродепутат Момчил Неков пита ЕК:

 

1. Може ли Комисията да предостави информация за това какви средства за идентификация на селскостопански животни (по-конкретно дребните преживни животни - овце и кози) се използват в държавите-членки?

 

2. Може ли Комисията да посочи, в кои държави членки се използват „търбушни болуси“?

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4116 |17.07.2018 Момчил Неков изиска отговори от европейските институции и анализи от френската лаборатория във връзка с чумата по дребните преживни животни у нас . 1| 3975 |13.07.2018 Момчил Неков към ЕК и ЕОБХ: Има ли алтернатива на умъртвяването на дребни преживни животни около огнището на зараза? . 0| 3442 |11.07.2018 Евродепутат Момчил Неков: Как гражданите да разбират Европейския съюз и неговите политики, след като този Съюз не им говори на техния роден език . 0| 3813 |11.07.2018 Момчил Неков подкрепя опростяване на правилата за използване на географските означения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads