Реклама / Ads
0| 4477 |30.04.2017 НОВИНИ

МОН сезира прокуратурата за съборена сграда в Равда

.
Министерството на образованието ще сезира прокуратурата за ”самоуправство” по повод съборената сграда в Равда по-рано днес. Това става ясно от съобщение на ведомството.
 

 Около 9 часа на 30 април 2017 г., на територията на почивна база „Равда - Стара Загора” в с. Равда е нахлул багер, който е разрушил монолитна двуетажна сграда с площ от 306 кв.м - бившия спален блок №4, посочват от МОН.

 

На място е пристигнал Емануил Райчев, който ръководи местното звено на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД (УОС) – търговско дружество към Министерството на образованието и науката. Той е повикал полиция.

 

Пред властите хората, извършвали събарянето легитимирали действията си със заповед на кмета на община Несебър за събаряне на постройката, издадена на 27 април 2017 г. Такава заповед обаче не е връчвана на УОС. Вместо това е предприето предварителното й изпълнение. По този начин на дружеството е отнета възможността да я обжалва в законово установения срок, категорични са от МОН.

 

От няколко години ученическият лагер в с. Равда не се използва по предназначение заради съдебни дела във връзка с реституционни претенции за собствеността на земята. До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота.

 

Алекс Димов, който живее в Равда, казва, че вътре е имало красиви дървета и площадки за игра. Сашо Алексиев, също местен добавя, че навремето на мястото е имало ниви. „Хората ги обработваха, вземаха ги, направиха ги лагер и сега си ги вземат, обаче някои трудно си ги взимат. Държавата им прави пречка”. 

 

Съборената сграда „Спален блок №4” е предмет на съдебни спорове по няколко дела, като по едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице – конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата. Само пет дни по-късно обаче тя е разрушена изцяло.

 

За 20-те декара претендират десетина бивши собственици на земята. Министерство на образованието има акт за държавна собственост и нови планове. „Нашите намерения са да се възстановят базите и да функционират така, че да се настаняват отново деца”, добави Райчев.

 

Повечето ученически лагери по морето обаче имат друга съдба. На мястото на Националния детски комплекс в Равда, например, се издига хотел с близо 800 апартамента.

 

УОС ЕАД ще настоява пред прокуратурата да разследва обстоятелствата по разрушаването на спален блок №4 и при наличие на престъпление да потърси отговорност на виновните лица, както и да присъди обезщетение на дружеството.

 

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата, срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди на УОС ЕАД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3698 |27.04.2017 Прокуратурата атакува и цените на парното . 1| 4716 |27.04.2017 След Плевен прокуратурата блокира и Бургас . 3| 3764 |27.04.2017 Прокуратурата проверявала НЕК заради адвокатски фирми . 13| 5460 |26.04.2017 Борисов: Поздравявам прокуратурата за действията й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads