Реклама / Ads
0| 3719 |18.08.2023 НОВИНИ

Море, пясък и ...световната звезда Соня Йончева, която блести на Международния музикален фестивал във Варна

.
Море, пясък и ...световната звезда Соня Йончева, която блести на Международния фестивал във Варна Източник: Facebook
Лято е, плажуващите на морето могат да се насладят и на великолепна културна програма във Варна. Там сега се провежда Международния музикален фестивал „Варненско лято“. А от 25 август стартира и Международния филмов фестивал.
 

Почиващите във Варна и региона от плажа могат директно да отидат не къде да е, а на концерт на световноизвестната оперна певица Соня Йончева. Концертът ще се проведе на 31 август. Това е рядък шанс, защото и в Ню Йорк, където пее тя, е трудно човек да попадне на спектакъл с нейно участие. А ето – тя ще е тук, на морето.

 

Зедно с шума на вълните почиващите, могат да се насладят на музиката на Бароков ансамбъл "Armonica Stanza", на Клавирния рецитал на Луис Гонсалес Лядо.

 

В Летния театър ще бъде представен мюзикълът „Бодигард“ и премиерата на балета  Едит Пиаф "Париж, моя любов ...".

 

Международният музикален фестивал „Варненско лято” е първият музикален фестивал в България, основан през 1926 г. във Варна. Създаден е преди почти 100 години, непосредствено след официалното откриване на Варненските морски бани през 1926 г.

 

Това е бил първият СПА център в морския град.

 

Емблематични личности на тогавашното варненско общество, включително композиторите Панчо Владигеров и Добри Христов, поставят началото на първите фолклорни музикални тържества в страната.

 

Те по-късно се превръщат в най-големия международен музикален фестивал в България.

 

Мотото на първите организатори „да обединим най-добрите музикални сили на страната” намира своето продължение и развитие в популяризирането на българската музикална култура в програмата на Фестивала.

 

Много български произведения са изпълнени за първи път по време на фестивала „Варненското лято”.

 

В повече от 90-годишната история на фестивала е впечатляващо присъствието на солисти, диригенти, симфонични и камерни оркестри, хорове, оперни състави, балетни състави от цял свят.

 

През юни 2019 г. фестивалът получи специална награда за Европейско качество за своята програма и организация сред 715 фестивала от цяла Европа.

 

А от 25 август във Варна започва Международния филмов фестивал “Любовта е лудост”.

 

Почиващите могат да разнообразят ежедневието си с кинопрожекция. Сред филмите, които ще бъдат прожектирани са "Жан дьо Бари: Фаворитката на краля" – Франция, българските "Игра на доверие", "Изкуството да падаш", "Моралът е доброто", „Случаят Тесла“.

 

Зрителите могат да отърсят пясъка и да видят "Мария: Ангелът на океана" -  Шри Ланка, "Писна ми от мен" - Норвегия/ Швеция/ Дания/,"Старият дъб" - Великобритания/ Франция/, както и много други филми.

 

Фестивалът е основан през 1993 г. Програмата има конкурсен характер и включва селектирани филми, произведени през последните две години, третиращи темата за любовта.

 

Вече 31 години доайенът на международните кинофестивали с български адрес, воден от амбицията да излъчва най-новите продукции в света на седмото изкуство, представя над 70 игрални филма от световната филмова листа всяка година.

 

31-вото издание на фестивала има една по-различна визия, която представя  вечната битка между мозъка и сърцето.

 

Идеята е, чрез арт поднасянето на фестивалния слоган, до хората да достигне скритото послание - за важността на физическото здраве на мозъка и сърцето.

 

Приятно гледане!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3004 |14.08.2023 Подоляк: Русия пиратства открито в Черно море, това е нарушение на международното морско право . 56| 7702 |01.08.2023 Три кораба пробиха руската блокада в Черно море, пазени от натовски самолети . 8| 2802 |21.07.2023 БЕХ да стартира преговорите за влизане в сондажите в Черно море, реши НС . 0| 2780 |05.07.2023 Огнян Минчев: България крие главата си в пясъка и навсякъде имаме пропагандни рупори, които говорят небивалици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads