Реклама / Ads
1| 4682 |03.10.2017 НОВИНИ

Московски: Ще има безопасност на корабоплаването с Румъния

.
Ивайло Московски Източник: БГНЕС
Безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски регион ще бъде осигурена чрез предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища. Това ще бъде възможно след подписаното днес споразумение.
 

 По този начин ще бъде осигурена безопасността на морското корабоплаване и ще бъдат изпълнени европейските изисквания за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

 

Чрез парафирането на споразумението се определят процедурите за сътрудничество с румънската страна за съставянето на план за приемането на кораби в пристанищата от Черноморския регион и осигуряването на тяхната безопасност.

 

Чрез него се регламентират и принципите на двустранното сътрудничество, както и вземането на решения при предоставяне на място за убежище на кораб, с оглед избягване на ненужен риск за корабоплаването и околната среда. Очаква се обмяната на информация между отговорните институции да бъде значително подобрена, което ще улесни координацията между компетентните органи в двете държави за навременна намеса, оказване на помощ и предоставяне на места за убежища.

 

Преди подписването на споразумението министър Ивайло Московски е имал работни срещи с колегите си министри Александру-Ръзван Кук и Лучиан Шова.

 

Пред тях министър Московски е заявил, че България подкрепя изцяло бъдещо участие на Румъния в мултимодалния коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. Министрите са обсъдили и напредъка по съвместния за двете страни проект Danube Safety Net, както и темата за поддържането на българо-румънския участък на река Дунав. Московски е уверил своя колега, че в това направление българското правителство води активна политика и до 3 години страната ни ще разполага със съвременна техника за проучване на реката и драгиране на критичните участъци.

 

Министър Московски е запознал колегите си и с приоритетите на България в сектор "Телекомуникации" за предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3907 |17.08.2017 Московски: БСП направи мръсна думата ”концесия” . 2| 3938 |17.08.2017 Московски: В България камионите плащат до 10 пъти по-малко, отколкото в Европа . 2| 3719 |16.08.2017 Московски: Таксуването на пътната инфраструктура да е справедливо . 1| 5202 |30.07.2017 Над 10 институции се грижат за безопасността на пътищата, а войната продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads