Реклама / Ads
3| 4456 |23.02.2016 НОВИНИ

Московски: Всяка блокада струва над 10 млн. евро

.
Щетите за всяка блокада са за по над 10 млн. евро, в случая ще е повече, защото блокадата беше по-дълга. Гръцките фермери блокират незаконно границата ни през януари и февруари на няколко пъти от 2007 г. насам. Това каза транспортният министър Ивайло Московски.
 
През януари и февруари гръцките фермери нямат какво да правят и поставят някакви прекалено големи искания към правителството си и когато не им бъдат удовлетворени, блокират нашата граница, посочи Московски пред bTV..

Ако искат да ги чуе Европа, могат да си блокират пристанищата към Италия, там ще ги чуят по-силно. Нито блокират вътре летищата, метрото. Единственият тормоз, който се налага от тяхна страна, е срещу България и българските превозвачи, изтъкна министърът.

„Българските превозвачи са възмутени от всичко, което се случи, този път искат да се извърви пътят с обезщетенията докрай и казаха, че ако до юни не се реши въпросът заради загубите, които понесоха, от 15 юни до 15 юли ще блокират границата от наша страна", допълни той.

„Като държава ще направим всичко възможно да съдействаме да се стигне до съдебни дела, в които да бъдат обезщетени компаниите, които понесоха щети", увери министърът.

Гръцките власти потвърждават, че действията им са абсолютно незаконни, но казват, че е извън контрол ситуацията и не могат да накарат полицията да вземе мерки, уточни Московски.

Министърът обясни, че няма отговор от ЕК във връзка с нотификациите от българска страна. От разговорите, които министърът е водил, става ясно, че според Комисията случаят е по-локален проблем, който касае двете държави, и призивът е България и Гърция да направят всичко възможно той да бъде решен на място.

„Аз имам друго мнение, тъй като това е европейски международен коридор и е недопустимо незаконно да се ограничава свободното движение", отбеляза Ивайло Московски.

Той изтъкна, че в момента нито един от граничните ни пунктове с Гърция не е затворен, а преговорите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и фермерите продължават. Според министъра от окончателния резултат от срещата ще зависят по-нататъшните действия на фермерите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4526 |21.02.2016 Московски: Пада блокадата на българо-гръцката граница . 5| 4541 |18.02.2016 Зеленчуци и плодове нагоре заради гръцката блокада . 32| 5870 |18.02.2016 Московски: Безобразие! Гърците на границата пият и се веселят, а ние бедстваме . 11| 4778 |17.02.2016 Московски, гневен: Контра блокадата остава до пълното отваряне на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads