Реклама / Ads
20| 2586 |18.11.2023 НОВИНИ

Москва използва неправителствени организации за разпространение на пропагандата си в Европа

.
Източник: личен архив
От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия се опитва да създаде в западното общество мнение, че е неуместно да се съпротивлява на руската заплаха, косвено тласкайки европейското общество да окаже натиск върху ръководството на своите държави по отношение на необходимостта от възобновяване на отношенията с Москва.
 

Коментар на polskienowiny.pl, публикуван без редакторска намеса.

 

За разпространение на дезинформация в Европа освен посолства, консулства и търговски мисии Русия използва неправителствени организации като „Руски дом“, „Местен координационен съвет на сънародниците“, „Местна асоциация на русисти/слависти/преподаватели по руски език и Литература”, „Фондация за мир и разбирателство в Европа”, Местна мрежа на руските църкви и др.

 

Кремъл създаде така наречената „Фондация за мир и разбирателство в Европа“, предназначена да внесе противоречия в европейското общество в контекста на неуместността на отговора на руската заплаха, вкл. относно необходимостта от преговори с Москва. Това е класически пример за проникването на хибридните заплахи на Кремъл в Европа. Русия дори използва „преговори на две писти“, при които украински граждани се срещат с руснаци, привидно от името на украинската държава. Сред тях, наред с други неща, има хора, които по едно време са работили за режима на бившия президент на Украйна В. Янукович.

 

Именно организации като Фондацията за мир и разбирателство в Европа разпространяват проруска пропаганда, примерно, Съединените щати са експанзионистична империалистическа сила, която възнамерява да унищожи Русия, че руските общности, живеещи извън Руската федерация, по-специално в балтийските страни, Полша, Молдова и Украйна, са обект на преследване, насилствена асимилация и в някои случаи геноцид от националистическите власти, че държавното правителство е корумпирана, фашистка, сатанинска марионетка на Съединените щати, която не действа в интересите на своя народ.

 

За разпространение на деструктивно медийно съдържание в европейското информационно пространство се използват проруски информационни ресурси: уебпроектът „Голос.eu“ (https://golos.eu), интернет ресурсът „PolitWera“ (YouTube канал https:// www.youtube .com/@PolitWera) и други. Тези източници предават почти цялата дезинформация на руската пропаганда. Маскирани като европейски медии, те позиционират дейността си като обективен поглед от Европа върху събитията в постсоциалистическите и постсъветските страни. Днес те натрапват на европейското общество мнения за предполагаем енергиен колапс в Украйна поради ракетни атаки и във връзка с това високата вероятност от нова бежанска вълна от Украйна, която може да представлява заплаха за сигурността на ЕС.

 

Тези примери прекрасно илюстрират стандартната формула за разрушителното влияние на Кремъл. Пропагандата избира социално уязвима група, която лесно се убеждава, че правата им се нарушават от „злите сили“ на САЩ и Запада. И точно срещу тези „зли сили“ се бори добрата и силна Русия. Едно време беше в сила и болшевишката пропаганда: „ние не завземаме нови държави, а просто освобождаваме трудещите се от капиталисти и империалисти“.

 

Отделен проект за насърчаване на „руските мирни инициативи“ е „Полското антивоенно движение“, основано на 3 февруари 2023 г. в полския град Ченстохова от политолога Л. Сикулски, който многократно е изразявал проруските императиви, в частност, че Русия е мирна страна и никой не е бил нападнат. На митинг в Прага през март тази година, в който участваха членове на тази организация, бяха показани знаци Z и символи на групата Вагнер. Следователно Л. Сикулски може да е вероятен агент на руските специални служби, който последователно пропагандира руските тези и ги огласява в най-критичния момент на руската агресия срещу Украйна.

 

В Европа също има много експерти, които на пръв поглед осъждат агресивното поведение на Русия. Но в същото време те казват, че Украйна е територия на законните интереси на Руската федерация или че санкционният натиск срещу последната най-малкото трябва да бъде намален. Един пример е британският професор Доминик Левиен, който написа статия в учебник по този въпрос „Да разберем Путин“.

 

В края на октомври френските медии съобщиха, че прокуратурата е разследвала повече от година дейността на асоциацията "Френско-руски диалог", заподозряна в незаконно лобиране за интересите на Русия във Франция. Организацията се нарича "паралелно посолство на Русия". В случая са замесени и евродепутатът Тиери Мариани от крайнодясното Национално обединение и бившият сенатор Ив Поцо ди Борго, които не крият особено прокремълските си възгледи. По-специално, те са посетили окупирания Крим и са били „наблюдатели“ на незаконни избори във временно окупираните от Русия територии на Украйна.

 

Такива политици, както и медии, социални активисти, експертни организации и църкви, са стълбовете на руската дипломация, меката сила и лобистките усилия на държавно ниво и на ниво частни компании. Благодарение на усилията на медиите, изследователите и правоохранителните органи вече са разкрити стотици подобни явни и непреки руски агенти на влияние по света.

 

В допълнение към тези „основни“ мрежи, много организации работят без връзка с която и да е централна асоциация. Това могат да бъдат различни асоциации, руски училища, бизнес клубове, детски лагери, езикови курсове или културни асоциации. Например Културната асоциация на руснаците на името на Достоевски от град Тарагона (Испания) се оказа не само кръг от интереси, но и „туристическа агенция“ за изпращане на испано-руски деца на почивка в незаконно окупирания Крим. А спортната организация Атлант в Кьолн, Германия, стана прикритие за проруски политически проект - партия на съветските имигранти, която трябва да се противопостави на мигрантите от Близкия изток и да подкопава вътрешнополитическата ситуация в Германия.

 

Така Русия продължава да действа към засилването на антиевропейските настроения в страните от ЕС и съответното негативно въздействие върху политиките на европейските правителства в контекста на противодействието на руските хибридни заплахи, вкл. по отношение на вземането на решения за обема и сроковете за предоставяне на финансова и военна помощ на Киев.

 

Източник: ФАКТИ 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2385 |18.11.2023 Най-малко петима палестинци са били убити при израелски удар по бежански лагер на Западния бряг . 2| 2465 |18.11.2023 Кметът Терзиев и политиците ще търсят общи приоритети в работата на градския парламент . 0| 2462 |18.11.2023 Обявиха жълт и оранжев код за опасно време в цялата страна, на места ще прехвърча и сняг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads