Реклама / Ads
23| 2742 |19.08.2023 НОВИНИ

Москва образува дело за атаката срещу МОЧА, търсят извършителите

.
Източник: БГНЕС
Ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин е разпоредил да бъде образувано наказателно дело за атаката срещу Паметника на Съветската армия в София, извършена в четвъртък вечерта от футболни фенове.
 

Бастрикин е възложил на главното следствено управление “да разследва съвместно с министерството на външните работи на Русия факта на оскверняване на паметника, издигнат в чест на съветските воини освободители в София”, се казва в съобщение на институцията, цитирано от руската държавна агенция ТАСС.


Съветският паметник беше атакуван от двайсетина привърженици на столичния ПФК “Левски”, който по-рано в четвъртък игра квалификационна среща от европейския турнир Лига на конференциите.

 

Футболните фенове счупиха с чук плочата в основата на фасадата на монумента, написаха със спрей “Искаме български паметник” и хвърлиха няколко запалени факли по палатковия лагер, издигнат в защита на паметника.

 

В петък последваха гневни реакции от Мая Манолова от “Левицата”, която е сред организаторите на палатковия лагер, от лидерите на проруските “Възраждане” и БСП - Костадин Костадинов и Корнелия Нинова, както и от руското посолство.


Костадинов нарече феновете на “Левски” “дегенерати” и “еничари”, което предизвика реакция на Националния клуб на привържениците на отбора. Оттам предупредиха лидер на “Възраждане”, че изказването му “далеч не е полезно за политическата кариера, а и за здравето”.


Целта на руското разследване е да бъдат “взети мерки по установяването на самоличността на лицата, отговорни за извършването на това престъпление” и да бъде “изготвена наказателно-правна оценка”.


Как точно ще бъдат издирвани лицата, не се уточнява. Преди ден българското МВР съобщи, че по случая са задържани четирима млади мъже. Образувани са и две дела - за хулиганство и кражба, тъй като жена от палатковия лагер се оплака, че ѝ е открадната чантата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3222 |18.08.2023 Офис сграда бе ударена от дрон в Москва, експлозията е станала на по-малко от 5 км от Кремъл . 4| 2736 |18.08.2023 Ново нападение с дрон на Москва . 0| 2515 |17.08.2023 Прокуратурата на Джорджия иска процес на 4 март по делото Тръмп . 13| 2688 |16.08.2023 Готви ли Путин пъклен план? Москва може да причини радиационна катастрофа в Европа, за да обвини Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads