Реклама / Ads
4| 3525 |01.03.2023 НОВИНИ

Признание: МОСВ не може да се справи с нарушенията в ТЕЦ-овете

.
108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн от август 2022 г. досега са били направени от Министерството на околната среда и водите. Издадени са 20 акта и 18 наказателни постановления в размери, близки до максималните по закон, заяви пред БНТ зам.-шефката на МОСВ Ренета Колева. Въпросът обаче е какво е последвало от тях. Колева е категорична - МОСВ не може да се справи само.
 

Измами за милиони евро стои зад акцията в ТЕЦ-овете. Случаят бе подхванат от Европейската прокуратура, която разследва частна компания, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България. Смята се, че тя е представяла фалшиви доклади до компетентните национални органи, за да декларира занижени от ТЕЦ-овете емисии, съгласно Системата за търговия с емисии на ЕС. По този начин са били ощетени бюджетите на ЕС и националните бюджети. 

 

ГДБОП и ДАНС преди два дни влязоха в ТЕЦ “Бобов дол”, ТЕЦ “Брикел”, ТЕЦ “Марица 3”, както и в топлоцентрали в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас.

 

ТЕЦ-овете, свързани с името на Христо Ковачки, нееднократно са попадали във фокуса на общественото внимание. В средата на миналата година тогавашният еко министър Борислав Сандов заяви, че замърсяванията от ТЕЦ “Брикел” са в опасни количества, след проверка в централата. В резултат на това и на други нарушения, констатирани от институциите, регионалната екоинспекция в Стара Загора издаде заповед ТЕЦ “Брикел“ да спре да работи. Съдът обаче спря заповедта.

 

Относно ТЕЦ "Брикел" Ренета Колева коментира, че има констатирани нарушения при комплексното му разрешително, както и изпускане на вредни вещества, които нарушават качеството на въздуха. Тъй като ТЕЦ-ът обжалва затварянето му от екологичните власти, обаче, се чака решението на съда.


"Колкото и проверки да назначаваме и колкото и станции за измерването на качеството на въздуха да поставим, МОСВ само не може да се справи. Важно е всички институции – съдебна, законодателна, да са на място", коментира Колева.

 

В случай, че бъдат европейската прокуратура установи нарушения, наказателна отговорност носят собственикът на централите и фирмата, която верифицира информацията за парниковите газове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3332 |28.02.2023 Ива Митева като ”добра” орисница прогнозира, че при задаващата се конфигурация трудно може да има кабинет . 5| 3836 |26.02.2023 Бащата на “Магнитски”: България теоретично може да наложи вето на санкциите . 8| 3509 |25.02.2023 Радан Кънев: Героизмът и саможертвата на украинския народ са основният фактор за спиране на агресията . 2| 3134 |25.02.2023 Росица Матева: Държавата не може да намери помещение, в което да се съхраняват машините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads