Реклама / Ads
9| 5391 |08.10.2023 НОВИНИ

Мръсните игри на ГЕРБ: Протести и бой по правителството. Какво още готвят?

.
Протестите на зърнарите, след това и на въглищарите, без никакво съмнение бяха организирани и подкрепяни от Бойко Борисов. Те дадоха старт на активната предизборна кампания. Скоро можем да очакваме акция срещу акад. Николай Денков и от ресторантьорите. 
 

Те ще се борят да останат на 9% ДДС, нищо че вдигнаха цените тройно в последната година, продължиха да работят в сивия сектор, а някои популярни заведения, чиито собственици се изявяват като инфлуенсъри на ГЕРБ, дори не затвориха по време на COVID-19 локдауните в нарушение на всички ограничения. До 29 октомври вероятно ще се появят още няколко протеста срещу правителството, уж на недоволни, но всъщност на създадени и зависими от ГЕРБ групи – я синдикати, я представители на някой и друг напълно овладян сектор. 


Междувременно Бойко Борисов предизборно нарочи за смяна няколко министри – разбира се, от хората на ПП, които пречат нещата “да си останат, както си бяха“. Целта е министрите да се очернят още отсега, та в края на ротацията да отпаднат по естествен път. 


Кои са нарочените за отстрел и защо?


Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е първият в списъка – ярък кадър на ПП, експерт в строителството и изявен борец срещу корупцията. Че как посмя да спре нагласени поръчки за милиарди и да пусне наново търговете за текущ ремонт и поддръжка на най-ниска цена? На всичкото отгоре намери решение на заложения капан с инхаус договорите, за да продължи да се строи АМ “Хемус”. Засега всичко в МРРБ изглежда, че се движи по график и в срок – защо пък да не му се попречи с всички средства?


На прицел е и министърът на спорта Димитър Илиев. Как посмя да смени борда на тотото, без да пита кого да сложи в него? И си позволява да говори за милиони откраднати за ремонт на физкултурни салони? Че ГЕРБ имат проблем с кадъра на ПП от самото начало на кабинета няма никакво съмнение, дори само от системната кална атака срещу него в един от сайтовете, свързани с Красен Кралев.


Министърът на икономиката Богдан Богданов, макар и експертно назначение, бързо беше нарочен от Борисов за смяна. И как иначе, като Богданов се разправи с партийните назначения по държавните бордове и намали наполовина заплатите на шефовете в дружествата, в които с години кадрува ГЕРБ? С цялото си нахалство продължава да търси решение за милионите, потънали в неремонтирани язовири. Тръгнал и да назнача нов борд в ДКК и да оздравява дружеството, без да пита онези, които де факто го измислиха, за да провеждат напълно законно непрозрачни инхаус процедури.


ГЕРБ започнаха активно да пригласят на “Възраждане” в исканията на оставката на една от звездите на кабинета – министъра на отбраната Тодор Тагарев. То не бяха измислени скандали със съветници, хибридни атаки, та онзи ден го нахокаха, че дръзнал да поиска по-бързо модернизиране на българската армия. Най-интересно ще е как ГЕРБ ще обяснят в чужбина желанието си да махнат точно Тагарев, който никога няма да даде и най-малкия шанс на Кремъл да отбележи точка срещу Украйна с помощта на България.


Най-голямата цел на Борисов, разбира се, е да отстрани от властта министърът на финансите Асен Василев. Няма съмнение, че всички атаки срещу правителството ще минават със замесване на неговото име. Ще се правят всякакви опити да се саботира работата му по бюджета. Ще се появят незнайни експерти по овладените от ГЕРБ телевизии, които ще обясняват как държавата фалира. 

Колкото до Денков, там ударите се подбират внимателно и ще се пестят, защото стана ясно, че въпреки кризите, а може би точно заради тях, премиерът трупа популярност. Вече задмина президента по одобрение. Затова ударите по него ще са странични – по съветници, зам.-министри и други хора от екипа му. 


В петък ще се гласува вот на недоверие срещу правителството по инициатива на патерицата на ГЕРБ – проруската “Възраждане”. Вотът няма да мине, но целта е правителството да се ангажира с толкова много измислени проблеми и скандали, че да не може да си свърши истинската работа. 


Цялата стратегия на ГЕРБ за изборите като че ли е напълно готова. Проблемът й е, че е напълно прозрачна и едва ли нещо ще се случи по естествен път и без бой. Денков, привидно спокоен, овладян и диалогичен човек, на няколко пъти вече показа зъби и даде да се разбере, че няма да остави да се разпореждат с кабинета му. Нито че му е важно на всяка цена да е на власт. 

Прави впечатление и абсолютното пренебрежение на Борисов към Мария Габриел, докато еднолично уволнява министри на предизборни брифинги. Свръхамбициозна, с достатъчно европейско самочувствие и без следа от арогантния и просташки стил на политика на ГЕРБ, тя едва ли ще остави политическите й началници да диктуват в административната й функция след ротацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3569 |08.10.2023 Годишна проверка за горска сертификация ще се проведе на територията на ЮИДП . 3| 4114 |08.10.2023 Гореща точка: Израел. Какво се случва в Ивицата Газа?  . 24| 10954 |08.10.2023 Терористите се обадиха: Дъщеря ви е при нас, ще я изнасилим и убием. . 12| 3871 |08.10.2023 Станишев: Демографията е темата на темите, нужни са политически консенсус и мерки още в Бюджет 2024

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads