Реклама / Ads

0| 3453 |10.11.2018

МТСП прави нов закон за социални услуги за възрастни хора

.
В момента дирекция ”Социално подпомагане” настанява в конкретни места и насочва към услуга. Занапред хората сами ще избират кой да е доставчик.
За първи път ще се регламентира предоставянето на асистентска подкрепа за възрастни хора. В проекта на Закон за социалните услуги се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване, както и за хора с увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон.

Това съобщиха на семинар за журналисти заместник - социалният министър Зорница Русинова и Елена Кременлива, директор на дирекция "Социално включване" в МТСП.


Те представиха новите моменти в проекта на Закон за социалните услуги.
Дефинира се съдържанието на асистентската подкрепа, определят се функциите на асистента и на общината, когато услугата се финансира от държавния и общинския бюджет. Общината се задължава да организира предоставянето на асистентската подкрепа по начин, който да позволи комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.
Изрично се регламентира, че насочването за ползване на асистентска подкрепа, която се финансира от държавния и общинския бюджет, се извършва само от общината, която предоставя услугата, т.е. не се прилага общият ред, независимо от групата потребители.

 

Асистентът подкрепя този, който ползва услугата, за да се справи в ежедневието- подпомага го в придвижването в домашна среда или го води до болница, до някое учреждение.
За услугата важат принципите на целия закон - тя ще е безплатна за хората без доходи, останалите ще заплащат различна сума от таксата - 10,20,50 процента от нея по индивидуална преценка на всеки случай. Оценката ще се прави от общински служители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Предложенията на БСП за промени в Закона за концесиите не минаха 0| 3152 |08.11.2018 . Националният съвет по социално включване подкрепи проекта на Закон за социалните услуги 0| 3013 |08.11.2018 . ЕК иска България да въведе европейските правила за запор на имущество от престъпна дейност 1| 3171 |08.11.2018 . Калоян Паргов: Ще обжалваме в съда решението на СОС срещу референдума, ако се наложи, и подписка ще направим да го свикаме 0| 3081 |08.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ