Реклама / Ads

0| 3010 |08.11.2018

Националният съвет по социално включване подкрепи проекта на Закон за социалните услуги

.
Националният съвет по въпросите на социалното включване подкрепи с консенсус проекта на Закона за социалните услуги, съобщиха от пресцентъра на министерството на труда и социалната политика. Общественото обсъждане на проекта на Закон на социалните услуги продължава до 15 ноември.

Проектът на нормативния акт беше подготвен от работна група към Министерството на труда и социалната политика, в която участваха представители на всички заинтересовани страни. Заседанието на Съвета се председателстваше от министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Участниците в Националния съвет по въпросите на социалното включване изразиха подкрепата си към законопроекта и изразиха мнение, че предложената нова законодателна уредба ще синхронизира политиките в областта на деинституционализацията, социалното включване и ранното детско развитие. Заместник-министър Зорница Русинова благодари на представителите на неправителствените организации за приноса в разработването на новия подход за предоставяне на интегрирани услуги. Често става въпрос не само за социално-здравни услуги, но и за образователен компонент в тях, каза тя. Русинова припомни, че ранното детско развитие е сред приоритетите на правителството.

 

Законопроектът е фокусиран върху регламентирането на всички въпроси, свързани с предоставянето, ползването, планирането, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги в България. Основните цели на нормативния акт са да осигури равен достъп до услуги, тяхното качество и ефективност, да гарантира правото на живот в домашна среда и в общността, както и да насърчи интегрирания подход и публично-частното партньорство при създаване и предлагане на социални услуги. За първи път се създава възможност за ползване на общодостъпни услуги от всички лица, а не само от уязвимите групи.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Закриват Обществения съвет за лечение на деца в чужбина 1| 2921 |02.11.2018 . Ето каво ще работи утре Министерски съвет 5| 3368 |30.10.2018 . Бенчо Бенчев отново в Общинския съвет в Бургас, но като независим 2| 3061 |30.10.2018 . НПО-та настояват вицепремиер да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания 1| 3307 |26.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ