Реклама / Ads
2| 2339 |05.07.2024 НОВИНИ

От музея в затвора: След шест години руски плен и мъчения, най-накрая вкъщи

.
Олена Пех
На 28 юни Украйна върнаха десет души от руски плен. Сред тях е и Олена Пех, която е прекарала шест години в плен.
 

Дъщерята на украинската изкуствоведка Изабела Пех разказва за завръщането на майка си и за дългите години очакване.

 

“Майка ми е жива и свободна – това е най-голямото щастие! Дългите 6 години на раздяла и страх приключиха. Това беше дълга и изтощителна борба и за двете страни. Трудно е да се опише какво преживяхме заедно: сълзи, разочарование, гняв, безсилие, безнадеждност”, написа момичето, предаде "Бесарабски фронт".







“В края на краищата се прегръщаме взаимно! Усещам топлината на ръцете ѝ, тя вижда в очите ми безграничната любов и желанието да я спася, които ме движеха през всичките тези години в борбата за нейната свобода! Нашето малко семейство се събра отново!” – споделя Изабела.

 

Момичето благодари на всички неравнодушни за подкрепата, която е получила през последните шест години, и за спасяването на майка си.

 

В рамките на размяната, осъществена на 28 юни, в Украйна бяха върнати Олена Пех и Валерия Матюшенко, които бяха пленени през 2017-2018 г. Олена е работила като научен работник в Музея на изкуствата в Горливка. Окупаторите я осъдиха на 13 години затвор за проукраинската ѝ позиция.

 

Също така върнаха от плен заместник-председателя на Меджлиса на кримско-татарския народ Нариман Джелял, който беше заловен в Крим през 2021 г. Той беше осъден от руснаците на 17 години затвор в колония със строг режим.

 

Олена Пех е културолог и музеен гид в град Горливка в региона на Донецк. Тя получава 13-годишна присъда през 2019 г. Обвинена е в това, че набира хора, които да работят в полза на Киев. Тя излежава присъдата си в затовр № 127 в град Снижне.


Дъщеря ѝ Изабела каза пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода през 2023 г., че майка ѝ е насилвана и измъчвана още докато е в ареста. Това е включвало и мъчение с електрошок, от което Олена е получавала гърчове. Изабела тогава се бои, че майка ѝ може да е болна от туберкулоза.

 

"Тя получава гърчове. Има силна кашлица, която не спира. Често губи съзнание. Ще загубя майка си, ако тя не бъде лекувана. Тя е единствената ми роднина, нямам си другиго“, казва Изабела миналата година.





Тя казва, че не се е виждала с Олена откакто е отвлечена. По-рано са се чували по телефона, но след това обажданията спират. Майка ѝ също може да получава храна на всеки три месеца, но според Изабела това не е достатъчно, а другата храна не може да се яде. В нея понякога дори има червеи.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3107 |05.07.2024 Кой е Киър Стармър, бъдещият британски премиер? . 0| 2302 |05.07.2024 През следващата седмица ще е много горещо. Идва жега до 40 градуса . 0| 2296 |05.07.2024 Избор между реформатор и ултраконсерватор. В Иран започна вторият тур на президентския вот . 0| 2249 |05.07.2024 Близките на Ани и Явор искат по-висока присъда за младежа, който ги прегази на пешеходна пътека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads