Реклама / Ads
0| 2822 |30.04.2023 НОВИНИ

Музиката на ритъма и свободата: Честваме Международния ден на джаза

.
Милчо Левиев Източник: БГНЕС
Международният ден на джаза е обявен през ноември 2011 година от ЮНЕСКО, за да подчертае ролята на специфичния стил музика в съвременния свят.
 

Датата е обявена от Генералния секретар на организацията и от Хърби Хенкок - легендарен джазмен, посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк".

 

През 2012 година Международният ден на джаза - 30 април, е признат и от ООН. Oпределят джазовото музикално изкуство с над 100 годишна история като най-свободната музика, непрекъснато развиваща се, призната и за Световно културно наследство.

 

За първи път думата „джаз“ започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година и се възприема от мнозина като „класическата музика на Америка“.

 

Джазът в Ню Орлиънс започва в началото на 10-те години на ХХ век (Ню Орлиънс Диксиленд), като комбинира по-ранни духови оркестри, френски кадрили, бигуин, рагтайм и блус с колективна полифонична импровизация.

 

През 30-те години на ХХ век, силно аранжирани, танцово ориентирани биг бенд групи, джаз Канзас Сити и ромски джаз са водещите стилове.

 

Бибоп се появява през 40-те години на ХХ век, прехвърляйки джаза от танцувална популярна музика към по-предизвикателна „музика на музикантите“, която се изпълнява с по-бързи темпове и използва повече импровизация, базирана на акорд.

 

Кул джазът се развива в края на 1940-те години, въвеждайки по-спокойни, по-плавни звуци и дълги, линейни мелодични линии.

 

Други разновидности са латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, асид джаз и ню джаз.

 

Великият български музикант, вплел българските фолклорни ритми в джаза, Милчо Левиев казва: "В съвременната музика не може да няма джаз. Той е част от тъканта на съвременната музика, както тъканта на джаза е нищо без класическата музика. Черните донесоха най-важния елемент - ритъма. В живота ритъмът е най-важното. Бах суингира, не можеш да го спреш, реката тече!”

 

"Музиката на високия професионализъм, на свободата, на импровизацията, на креативността... Това не е само музикален стил, това е начин на мислене, на възприемане на света, един по-различен мироглед, бих казала дори религия. Всеки, който слуша или изпълнява джаз неусетно се променя към по-добро, става по-прозорлив, по-умен, по-креативен и светът започва да ти се струва по-интересен." - разказа за Радио Стара Загора Надя Тончева, певица и преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ "Христина Морфова".

 

Джаз форуми се провеждат и в България и се радват на многобройна публика. Предстои Джаз фестивал в Стара Загора на 8 ,9 и 10 юни 2023.

 

Изданието в Казанлък за 8ма поредна година ще бъде по традиция края на август. Предстоят джаз събития и в Пловдив, Варна, Бургас, от скоро и в Плевен.

 

За 5та поредна година ще се проведе отново и Националният конкурс за млади джаз изпълнители, инициатива на НУМСИ "Христина Морфова" с подкрепата на Община Стара Загора.

 

Честит празник на любителите на джаза!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3368 |29.04.2023 Кирил Маричков и вечният бунт през музиката . 1| 3115 |13.12.2022 Почина Анджело Бадаламенти - композиторът на музиката към филма ”Туин Пийкс” . 1| 2987 |23.02.2022 Неврони в мозъка различават пеенето от музиката . 24| 3226 |07.02.2022 Конвой на свободата: Oтава обяви извънредно положение заради протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads