Реклама / Ads
0| 2630 |29.09.2022 НОВИНИ

МВнР негодува от условната присъда на подпалвача на Културния център в Битоля

.
Българското министерство на външните работи не е доволно от условната присъда на певеца Ламбе Алабаковски, който запали Българския културен дом “Иван Михайлов” в град Битоля. Той бе осъден на шест месеца условно. Присъдата е произнесена с двугодишен изпитателн срок.
 

От родното МВнР посочват, че това решение разкрива “структурен проблем с правата на българите в РСМ”. По думите на служебния министър Николай Милков присъдата е най-леката въдможна като според законите в Скопие извършителят на подобно престъпление може да получи до 5 години затвор.

 

"Следва да се има предвид, че има и други членове на НК, по които той може да бъде подведен под отговорност, а и в македонската наказателна система присъдите имат кумулативен ефект. Тоест би следвало да се очаква една значително по-сериозна присъда в случая", посочи той пред журналисти. 

 

ФрогНюз припомня, че входната врата на българския културен център в Битоля бе запалена на 4 юли. Неизвестен тогава извършител хвърли коктейл “Молотов”, а по-късно се разбра, че става дума за певеца Ламбе Алабаковски. Инцидентът се случи на фона на обтегнатите отношения между София и Скопие заради френското предложение за вдигане на ветото върху преговорната рамка, което пречи на РСМ да тръгне по пътя към ЕС. След инцидента много македонци се обявиха в защита на певеца.

 

Присъдата на Алабаковски стана ясна и дни след скандалния мач между България и РСМ, на който запалянковците от Скопие освиркаха родния химн. 

 

Милков счита, че скандалите на футболната среща и символичната присъда на Алабаковски представляват “престъпления от омраза”, които обаче не се третират като такива.

 

"Липсата на адекватни наказания изпращат послания към обществото в РСМ и към нас. И това послание не бих казал, че е позитивно. Това съставя обща картина, която ни безпокои - ерозиране на договореностите, при които РСМ започна преговори", заяви Милков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2588 |29.09.2022 МВнР уверява, че е готово с изборите зад граница . 0| 2658 |27.09.2022 МВнР осъди поругаването на българския химн . 0| 2695 |27.09.2022 Македонското МВнР осъди езика на омразата на футболната среща с България в Скопие . 3| 3057 |19.09.2022 Мартин Димитров: Руското МВнР изопачава факти, търси нацизъм в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads