Реклама / Ads
1| 3032 |17.01.2023 НОВИНИ

МВнР: Политиците и обществениците от България и РСМ са отговорни за добросъседските отношения

.
МВнР
Министерството на външните работи заявява, че политиците и обществениците от България и Северна Македония имат отговорна роля за изграждане на доверието и развитие на добросъседските отношения и публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи и контрапродуктивни.
 

Става дума за позиция на опозиционната в РСМ партия "Левица", според която шестима българи трябва "да бъдат обявени за персона нон грата и да получат забрана за влизане в Северна Македония като "врагове на македонския народ". Посочените българи са Милен Врабевски, евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, бившият председател на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов и Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония".

 

Ето пълната позиция на МВнР:

"Министерството на външните работи потвърждава своята категорична позиция, че политиците и обществениците от България и от Северна Македония имат отговорна роля за изграждане на доверието и развитие на добросъседските отношения между двете страни, както и за намаляване на напрежението в общественото пространство.

 

В тази връзка, Министерството на външните работи подчертава, че публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи и контрапродуктивни. Те не представляват официалната позиция на българската държава и не могат да бъдат интерпретирани като такава.

 

Имайки предвид общата история, която свързва двете държави, честванията на общи исторически събития и личности, като например годишнината от смъртта на Мара Бунева, трябва да водят до укрепване на доверието и добросъседството.

Същевременно не по-малко опасни за двустранните отношения са призивите на маргинални партии в Северна Македония срещу български политици и общественици, които са ангажирани със защита на правата на българите в Северна Македония и проекти за сближаване на хората между двете страни.

 

Подобен подход има очевидната цел да създаде допълнително напрежение в двустранните отношения в интерес на среди, които не са заинтересовани от европейската интеграция на Република Северна Македония. Добросъседските отношения с нашите приятели в Скопие ще бъдат изградени чрез диалог, а не чрез забрани".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3112 |17.01.2023 МВнР: Осъждаме ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна . 0| 2986 |09.01.2023 Петър Витанов: Говоренето на политиците за въглищните централи е популизъм, всички са поемали ангажименти . 28| 3302 |04.01.2023 Христо Иванов: Трудност е политиците да поемат отговорност, всички се опитват да минат по чорапи около това . 4| 3369 |25.12.2022 Честито Рождество Христово! Какво пожелаха политиците на хората?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads