Реклама / Ads
10| 5413 |27.05.2011 НОВИНИ

МВР умува да извади ли "на светло" дарителите си

.
МВР обмисля да направи публичен регистър на дарителите си, обяви в петък вътрешният министър Цветан Цветанов след среща с хърватския си колега Томислав Карамарко.
 

Преди дни медиите публикуваха информации, че силовото ведомство е натрупало над 6.5 милиона лева "неангажиращи помощи" от фирми и граждани само до края на март тази година. Ръководството на МВР обаче продължава да не вижда нищо притеснително в това, че подобна практика създава предпоставки за преференциално отношение на полицията към доброволните й благодетели.

На въпрос дали не е редно вътрешното министерство да огласи дарителите си, за да елиминира всички съмнения, че помощите са начин да си осигуриш своеобразен чадър от разследващите, Цветанов отговори лаконично: "Няма пречка да се вземат съответните подобни решения".

Както и в четвъртък, министърът увери, че "всяко едно дарение по никакъв начин не облагодетелства дарителя" и, че ведомството ще накаже и дори ще уволни всеки свой служител, уличен в зависимост към такъв благодетел. Цветанов обаче не пожела да разкрие основните фирми, допринесли най-много за бързото събиране на тази огромна сума. Той  даде за пример само два случая с 32 подарени компютъра и гориво за нуждите на униформените.

"Когато реализирахме групата по отвличанията, ние предотвратихме предстоящо отвличане на едно момиче. Тогава бащата на това момиче направи дарение на МВР в знак на благодарност, мисля, че то се изразяваше в 20 компютъра", посочи министърът.

Другият такъв случай бил покрай разиграването на последния рекорден джакпот на спортния тотализатор, когато полицията била помолена да организира по-сериозна охрана на тото пунктовете. В знак на признателност тогава от държавния тотализатор подарили 12 компютъра на министерството.

По думите на министъра практика на общините в провинцията била да осигуряват гориво на МВР, за да подпомагат работата на органите на реда. По тази причина полицията в Кюстендилско редовно получавала бензин покрай беритбата на череши, за да не допуска посегателства над реколтата. Районът е известен с масовите кражби на череши от ромски банди, които често завършват с побои над собствениците на тези градини.

"Ние нямаме такива конкретни дарения. Не знам дали става въпрос за нашата популярност или за нещо друго, но не бих казал, че това са неестествени явления. Има много страни, в които полицията получава дарения като оборудване", коментира и хърватският вътрешен министър Карамарко.

Двамата подписаха споразумение за "тотално полицейско сътрудничество", което предвижда в двете страни да действат съвместни екипи от агенти под прикритие, които да засилят "възможността за контролирани доставки, свързани с извършването на престъпления". Според Карамарко балканският регион се нуждае от създаване на една "мозайка за сигурност", която да съдържа качествен обмен на данни, съвместни полицейски акции и действия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5835 |26.05.2011 Закопчаха трима "наглеци", отвлекли семейство от Берковица . 4| 5768 |16.05.2011 Извадиха скрита ДНК-експертиза по делото „Белнейски” . 5| 5095 |13.05.2011 ЕС пак умува кога да влезем в Шенген . 7| 5030 |09.05.2011 Прошков: Десницата може да извади силни кандидатури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads