Реклама / Ads
16| 8509 |17.08.2020 НОВИНИ

На живо: Ден 40. Блокадите дебнат отвсякъде /снимки и видео/

.
Източник: БГНЕС
Под знака на изненадващи блокади и граждански акции започна 40тия ден на антиправителствените протести в страната. Тази сутрин протестиращи блокираха официалния вход на Министерството на правосъдието на ул. ”Славянска” и за кратко успяха да влязат в сградата и да барикадират вратите с бидони с вода. Заявката е всяка сутрин блокадите да са на различни места.
 

Очаква се днес да издигнат още един палатков лагер в столицата - Синдикатът на медицинските специалисти обяви, че ще разпъне палатков лагер пред Министерството на здравеопазването

 

Междувременно днес стана ясно, че идните дни ще бъде организиран национален протест. Той ще бъде координиран от структурите на протеста, които са разположени в 36 български града.

 

Хронологията на днешния ден следим на живо.

 

 

21.45 ч.

 

Група протестиращи блокираха за поредна вечер кръстовището в района на Румънското посолство. Десетки граждани запречиха движението. Пропускат се единствено линейки.

 

На място няма полиция. Не са взети никакви мерки, за да се обезопаси района.

 

21.25 ч.

 

Протестиращите достигнаха Орлов мост, където е една от основните столични блокади, станала популярна като "Орлов град". Това е редовна спирка на гражданското недоволство. В района са хиляди хора.

 

21.00 ч.

 

Точно в 21.00 ч. около фонтана пред Президенството зазвуча химнът на Република България. Протестиращите се отправиха към редовното си шествие.

 

В 40-тия ден от началото на гражданското недоволство срещу управляващите и главния прокурор Иван Гешев протестиращите са хиляди.

 

Гражданите ще се отправят към Орлов мост и бул. Ситняково, където от последните няколко дни редовно се установява блокада.


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.

.

20,20 ч.

 

Министерски омлет сдготвиха протестиращите под прозорците на властта за пореден път. В района на Триъгълника на властта вече са се събрали над 1000 души.

 

"Този бунт не е на младите. Този бунт е на всички онези, които те търпяха през последните 11 години", заяви един от протестиращите от трибуната.

 

20.00 ч.

 

Продължават да се събират граждани и в района на "Триъгълника на властта". Малко преди 20.00 ч. под прозорците на властта стотици недоволни скандират "Оставка". 

 

Към момента там обстановката е спокойна.

 

19.45 ч.


.

Снимка: БГНЕС

 

Медицинските сестри също опънаха палатков лагер в столицата. Новата блокада е пред сградата на здравното министерство. Протестът им е с искания за по-добри условия на труд.

 

Капката, преляла чашата, е подписването на анекса към Националния рамков договор миналата седмица – представители на синдиката не са участвали в договарянето.

Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който застана на поста след една от рокадите в кабинета обаче се усъмни, че гражданското недоволство е израз на масова позиция от страна на здравните служители в цялата страна.

 

"Нека да разберем кои са медицинските сестри, които искат това. Готов съм да се срещна с всяка медицинска сестра, но към момента оставам с друго усещане от обиколките си из страната", посочи Ангелов.

 

19,30 ч.

 

В гореща точка се превръща град Варна, където са се събрали стотици протестиращи. Към гражданите се обърна и държавния глава Румен Радев, който днес отиде на място.

 

В момента там е и кмета на града Иван Портних.

 

Граждани скандират "Долу ГЕРБ" и "Смешни сте".

 

Има засилено полицейско присъствие. Градоначалникът на морската столица е обграден от униформени.

 

19.20 ч.

 

Протест за 38-ми пореден ден има в град Бургас. В морския град са се събрали десетки демонстранти.

 

Протест има и във Варна. Недоволните граждани бяха посетени и от държавния глава Румен Радев, като по време на визитата му възникна и известно напрежение между недоволните срещу кабинета "Борисов 3.2" и президентската институция. Повече за обръщението на Радев към народа може да видите тук.

 

Протестът в морската столица е многолюден. По улиците на Варна са излезли стотици недоволни.

 

Гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

В края на миналата седмица пък Борисов обяви, че е било взето решение за провеждане на Велико народно събрание. Идеята бе посрещната негативно, а днес се появиха и още по-остри критики.


ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Протестите се разгоряха и на фона на нестихващи скандали във властта - припомняме за изтеклите скандални записи и снимки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5054 |16.08.2020 Остават блокадите в София, няма сериозни поражения от дъжда . 35| 18210 |13.08.2020 Адв. Силвия Петкова: Протестиращите могат да съдят МВР. За ЕСПЧ блокадите са гражданско и човешко право . 8| 7237 |08.08.2020 И ”БОЕЦ” сигнализира: СДВР готви премахване на блокадите . 13| 6300 |07.08.2020 Христо Иванов е разпитван за петно боя върху Съдебната палата, което се виждало на негов клип /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads