Реклама / Ads
4| 2889 |12.07.2021 НОВИНИ

Наблюдатели: Корупцията и липсата на медиен плурализъм хвърлиха сянка върху вота

.
Източник: БГНЕС
Корупцията и липсата на медиен плурализъм са хвърлили сянка и върху предсрочния парламентарен вот. Това обяви мисията на международните наблюдатели, които проследиха провеждането на изборите, предава БНР.

Като цяло наблюдателите дават добра оценка на машинното гласуване, но предупреждават, че то е затруднило редица възрастни хора и такива, които не са достатъчно запознати с новите технологии.

 

Международните наблюдатели отказаха да направят пряка съпоставка между редовния и предсрочния парламентарен вот – т.е. изборите на 4 април и вчерашните, тъй като това не е пряка задача на мисията им. Въпреки че похвалиха въвеждането на задължителния машинен вот, наблюдателите споделиха редица притеснения, първото от което е в медийната среда. Обобщението на изводите е на Тана де Зулуета: 

 

"Медийната среда, в които тези избори се проведоха, остана без значителна промяна, тъй като все още трябва да се обърне внимание на медийния плурализъм и журналистическата независимост. Проблемът с корупцията и необходимостта той да бъде решен тегне върху политическия живот в България от известно време. Той хвърляше сянка и върху тези избори, което пролича по много различни начини".

 

Според наблюдателите собствеността на частните медии и обвързаността им с определени политически партии не е дала възможност на избирателите да направят наистина информиран избор. Друг сериозен проблем е купуването на гласове и въпреки че наблюдателите виждат „лъч светлина“ в решаването му, те все още са далеч от оптимизма:

 

"Купуването на гласове – многогодишен и изплъзващ се проблем, получи може би безпрецедентно внимание от страна на правителството. В периода на нашето наблюдение министърът на вътрешните работи даде информация за няколко случая, по които се води разследване. Смяната на ръководители на полицейските дирекции по места и на областни управители беше част от усилието да се спре купуването на гласове и сплашването".

 

За да се справи българското общество с това явление, е нужна много сериозна политическа воля, коментира Тана де Зулуета. И тя, и останалите членове на екипа приветстваха въвеждането на машинното гласуване, но предупредиха, че то не е панацея срещу изборните манипулации:

 

"Това беше амбициозно решение. Краткото време, в което то трябваше да бъде приложено, беше истинско предизвикателство. Похвално е, че този начин на гласуване доказа ефективност като цяло. В същото време не можем да подминем факта, че липсата на достатъчно време за съжаление не позволи да се проведе достатъчно обучение за работа с машините, което затрудни по-възрастните избиратели и хората, които не са добре запознати с новите технологии".

 

.Друг проблем е липсата на кампания на език, различен от българския. Това е лишило различни малцинствени групи, както от възможността добре да се запознаят с изборните програми на всички участници, така и да се осведомят как да гласуват с машини, предупредиха наблюдателите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2752 |08.07.2021 Европейският парламент прие резолюция за европейски санкции срещу корупцията . 36| 3898 |08.07.2021 Джо Байдън поздрави Румен Радев и Кирил Петков за ”Три морета” и подчерта важността на борбата с корупцията . 4| 2540 |07.07.2021 „Росенец“ година по-късно: През този Дисниленд на корупцията влиза влиянието на Путин и Ердоган . 29| 8051 |05.07.2021 Бойко Рашков: Корупцията у нас е чудовищна. Прокуратурата е като на Вишински

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ