Реклама / Ads
0| 3656 |29.08.2022 СВЯТ

Над 1136 са вече жертвите на мусонните дъждове в Пакистан

.
Най-малко 1136 са вече жертвите на мусонните дъждове в Пакистан според данни на Националната агенция за справяне с бедствията, като 75 са загиналите само в последните 24 часа, предаде Франс прес.
 

Десетки милиони пакистанци продължават да се борят с най-сериозните мусонни дъждове за последните три десетилетия, които унищожиха огромен брой жилища и жизненоважни земеделски площи. Една трета от Пакистан практически е под вода, заяви за АФП министърът на климатичните промени Шери Рехман, който нарече случващото се "криза с невъобразим мащаб".

 

Мусонните дъждове, които започнаха в началото на юни в Пакистан, са безпрецедентни за последните 30 години, заяви министър-председателят на страната Шахбаз Шариф по време на обиколка на засегнатите северни райони.

 

В момента в Пакистан се провежда мащабна спасителна операция, а международната помощ бавно започва да пристига на фона на опасенията, че най-голямата река в страната Инд ще излезе от коритото си.

 

Пакистанските власти твърдят, че лошото време и унищожителните последствия от него са причинени от климатичните промени. Според тях страната страда от безотговорното отношение на държави в други части на света.

 

Повече от 33 милиона пакистанци, или един на всеки седем, са засегнати от наводненията. Почти един милион жилища са унищожени или сериозно повредени, съобщават властите в страната. Спасителните екипи се опитват да достигнат до изолираните планински села в северната част на Пакистан, което означава, че броят на жертвите вероятно ще нарасне. 

 

"Всичко наподобява на голям океан, няма дори посока, в която да източваме водата", допълни министър Рехман, като уточни, че икономическите загуби, които все още не са уточнени, ще бъдат катастрофални.

 

Мусонните дъждове, които обикновено продължават от юни до септември, са жизненоважни за напояването на земеделските площи и за захранването на водните ресурси, но също така често пъти пораждат проблеми и предизвикват разрушения.

 

Според пакистанския министър на планирането, развитието и специалните инициативи Ахсан Икбал, цитиран от Ройтерс, първоначалните икономически загуби от наводненията сега ще достигнат 10 милиарда долара, уточнява БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3605 |24.08.2022 Бившата компания „Газпром Германия“ вече е с ново име . 0| 3104 |16.08.2022 15 са вече жертвите на взрива в търговски център в Ереван . 0| 2957 |09.08.2022 Вече ще може да се снима в Египет на обществени места . 0| 2849 |07.08.2022 В Кипър вече имунизират срещу маймунска шарка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads