Реклама / Ads
9| 3185 |06.02.2023 НОВИНИ

Над 2 000 са жертвите в Турция и Сирия след унищожителните земетресения

.
Източник: БГНЕС
Над 2300 души са загиналите в Турция и Сирия в районите, които бяха ударени от две земетресения над седма степен по Рихтер.
 

България е сред страните, които вече оказаха помощ, като изпрати в Турция спасители с два самолета "Спартан". 

 

Часове след първия трус от 7.8 по Рихтер в 4:17 сутринта в района на град Пазарджък, окръг Кахраманмараш, по обед стана още едно земетресение с подобен магнитуд. Регистрирани са и над 100 вторични труса, няколко над шеста степен. Получени са повече от 2800 съобщения за срутени сгради.  


.

Граничещият със Сирия окръг Хатай е сред най-тежко засегнатите от труса с райони и изглежда като военна зона – с дупки по пътищата, в които пропадат цели коли. Сериозна е ситуацията в Газиантеп, Малатия, Диарбекир, Адана, Османие и други райони. 

 

"Има предложения към Анкара за помощ от 45 страни, включително НАТО и Европейския съюз", съобщи президентът Ердоган. По думите му това е най-голямото бедствие от 1939 година.  

 

Жертвите в Северна Сирия на катастрофалния среднощен трус са вече над 800, ранените са близо 2300. От Брюксел изразиха готовност за оказване на помощ и на Сирия. 


.

България изпрати в Турция спасители с два самолета "Спартан". Засега няма данни за пострадали български граждани. 

 

Земетресението не е било усетено в Анкара, разказа пред БНР Айше Каяпинар, преподавател в Националния военен университет в столицата. 


Каква е обстановката в Адана при продължаващите вторични трусове описа за "Хоризонт" Ибрахим Йълмаз: 

 

"В Адана сега сме спокойни, обаче сме на улицата, на поляните. Не можем да влезем в къщите, защото трусовете продължават всеки час, на два часа веднъж. Тук е по-спокойно от източните градове, например Анте, Диарбекир, обаче не можем да влизаме вътре.


.

Със семействата си сме в колите. Голямо земетресение. Люляхме се като в люлка. Сутринта, 4:17 ч. беше. Със зор избягахме на улицата. Хората в колите са с одеяла, ще нощуват навън".

 

Десет европейски екипа са изпратени в най-пострадалите райони. В подкрепа на турските власти работи и европейската спътникова система "Коперник". От Брюксел изразиха готовност за оказване на помощ и на Сирия, също тежко засегната от земетресението. 

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5903 |06.02.2023 Унищожителното земетресение в Турция разруши крепост на 2000 години /видео, снимки/ . 0| 2894 |06.02.2023 Главното мюфтийство у нас с дарителска кампания за постарадалите в Турция . 1| 7028 |06.02.2023 Цял волейболен отбор е погребан под развалините на хотел в Турция . 1| 3237 |06.02.2023 След силното земетресение: Мъск предложи да помогне на Турция със сателитни комуникации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads