Реклама / Ads
2| 3218 |07.11.2022 НОВИНИ

Над 20 мобилизирани, отказали да се бият, са измъчвани и държани в мазе в района на Донецк

.
Източник: БГНЕС
Повече от 20 мобилизирани руски войници отказали да се бият, се държат затворени в мазе в Донецка област, която се контролира от силите на Руската федерация. Това съобщава изданието The Insider, позовавайки се на писма на съпругите и майките на тези военнослужещи.
 

Роднини твърдят, че войниците са изпратени първо на полигона, а след това директно в зоната на бойните действия, без специална подготовка. 


След като са написали рапорти за отказ за участие в нападението са прибрани и заключени насилствено в мазе. Според близки на военните, целта е да ги изтощят и да ги принудят да се откажат от докладите си. Принудително задържаните не се хранят, не им се дават продукти за лична хигиена, не им се обяснява защо са държани в мазето, като същевременно са наричани ​​предатели и са заплашвани с екзекуция.


Една от съпругите на мобилизираните, Елена Кашина, каза пред The ​​Insider, че нейният 33-годишен съпруг няма военен опит, по време на военната си служба е ремонтирал бронетранспортьори в гараж.


„Когато бяха на полигона, им беше даден ден да стрелят от картечница. Картечницата беше с огънат настрани мерник, така че не улучваше от 400 метра, дори от 100 метра. На следващия ден изкопаха окопи, това е цялата бойна подготовка. След това те вече бяха изпратени в Украйна“, каза Кашина.


Според нея съпругът й е в Украйна от 2 октомври. На 10 октомври той й се обажда и за да й каже, че мобилизираните мъже се укриват в окопите, опитвайки се да превземат горските пояси. Два дни по-късно войникът казва, че не иска да убива хора, ще "затвори очи и уши" и ще чака екзекуцията, която му предстои заради отказа му да участва във военните действия.


Преди да напишат рапорта, командирът на 5-та рота в ДНР е казал, че ако напишат нещо, ще бъдат разстреляни и хвърлени в обща яма, а на близките им ще кажат, че са изчезнали. Мъжът ми се обади и каза: „Лен, нашият екип ще ме застреля днес“, разказа съпругата на Кашин.


Докладите на мобилизираните не са получили зелена светлина, твърди Кашина. Според нея шестима от отказалите се са оставени в лагера, за да приготвят храна за военните, още осем са отведени в мазето. Съпругите и майките на мобилизираните са написали изявление до Следствения комитет, но все още не са получили отговор, отбелязва The Insider.


През лятото на 2022 г. журналисти съобщиха, че в района на Луганск в Украйна, който е частично контролиран от руските военни, няколко десетки или стотици руски военнослужещи, решили да се оттеглят от службата, са държани в ареста. През есента стана известно, че в подобни лагери се намират и мобилизирани руснаци, отказали да се бият. Оказва се, че военнослужещите са принудени да се върнат на фронтовата линия със заплахи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5340 |10.09.2022 Иван Таков: Днес бият, утре може и да убият някого заради възгледите му, дотам ли ще стигнем? . 0| 3629 |14.08.2022 Антон Кутев: Не сме се отказали от танкерите с втечнен газ, приоритет е интерконекторът . 0| 3941 |27.07.2022 Първо във Фрог: ПП отказали на ДБ да се явят заедно на изборите . 0| 5368 |07.07.2022 Семерджиев и полицайката Симона Радева отказали да дадат кръвна проба за алкохол и наркотици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads