Реклама / Ads
5| 3048 |15.01.2023 НОВИНИ

Надежда Йорданова: Третият мандат е всъщност дванайсети, ДБ осъзнава сериозността на ситуацията

.
Източник: личен архив
”Не може да не направи впечатление синхронизирането на публичното оповестяване на действия на прокуратурата относно случая ”NEXO” с политическия цикъл - периода, в който президентът трябва да реши на кого да предостави третия мандат за съставяне на правителство”. 
 

Това каза пред БНР Надежда Йорданова, зам.-председател на парламентарната група на "Демократична България". 

 

И като проблем в конкретния случай тя посочи внушенията. 

 

"Всички дарения на "Да, България" и "Демократична България" са публично оповестени и при спазване на закон. Декларирани са в Сметната палата, одитирани са. Всяко дарение над 1000 лева е задължително да бъде направено по банков път. При тези дарения Сметната палата автоматично сверява данните за лицето в Националната агенция за приходите. 

 

Тук няма и твърдение за нарушение, просто обичайно навързване на внушения... След изясняване на обстоятелствата и при констатиране на нарушение ще възстановим дарените пари". 

 

Относно отложеното гласуване в правна комисия на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, част от които е създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, тя коментира: 

 

"Заседанието създаде усещане за изчакване да се види как ще се развие политическата ситуация в страната, а не за истински дебат. И то до такава степен на тупане на топката, че не се достигна до фазата, в която депутатите да заявят становищата си по законопроекта. Имам усещането, че са впрегнати всички усилия, за да не стигнем до този важен момент. Това е притеснително". 

 

Йорданова допълни, че третият мандат, който се очаква да бъде връчен от президента утре, не е трети, а дванайсети:  

 

"ДБ, осъзнавайки сериозността на ситуацията, заяви готовност за поемане на отговорност за реализиране на третия мандат. България се намира във важен момент от нейното развитие. Ако няма редовно правителство сега, не бихме могли да въведем еврото в началото на 2024 година, не бихме завършили стъпката към Шенген, не бихме успели да модернизираме българската армия, ще изостанем от Плана за възстановяване.

 

Не трябва да бягаме от отговорност и трябва да направим всичко възможно да се реализира редовно правителство. БСП по-малко вероятно ще отговори на предизвикателствата, докато ДБ е показала решителност и как да действа в сложни ситуации". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4284 |13.01.2023 Христо Иванов: Третият мандат е класически Черен Петър . 0| 3104 |12.01.2023 Христо Иванов: Третият мандат не е топка, която се подхвърля, а бъдещето на страната . 8| 3188 |11.01.2023 Йорданова: Прокурор ще разследва обвинител №1 . 0| 2953 |11.01.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Надежда“ 2

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads