Реклама / Ads
0| 3114 |06.07.2022 НОВИНИ

Надежда Йорданова: Въвеждаме единен изпит за специалността ”Право”

.
Надежда Йорданова
Току-що Министерският съвет прие изцяло новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“. Това е значим успех, защото действащата Наредба от 1996 г. отдавна не отразява реалностите на обществено-икономическия живот, сложността на правната система и обществените потребности.
 

Това написа във Фейсбук правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя допълва:


Същността на политиката не е в шумните скандали, шоуто, партийните интереси или егото, а в мисълта за бъдещето за нашето общество. Или поне така трябва да бъде.
Въвеждаме единен държавен изпит. Юридическата професия пряко засяга тъканта на обществения живот, съдбите на хората и затова юристите трябва да завършват при еднакъв стандарт. Осъвременяваме набора от дисциплини, които ще изучават юристите - засилваме обучението по Право на ЕС, въвеждаме като задължителна дисциплина Защита правата на човека.


За първи път в нормативен акт формулираме цели на обучението по „Право“, което да осигурява придобиването на практически умения и компетентности за формулиране и защитаване на правна теза; анализ на съдебната практика; решаване на казуси; извършване на научно-юридическо проучване, включително на работа с национални и чуждестранни правно-информационни системи; академично писане, включително подготовка и писане на есе, академични статия, дипломна работа и коментар на съдебна практика; участие в дебати, реторика и съдебна реторика; подготовка и провеждане на преговори по юридически казус; подготовка на проекти на юридически документи, включително на договори, правни съвети, искови молби, отговори на искови молби, подготовка на пледоарии, съдебни актове и други процесуални документи; професионални отношения с колеги, клиенти и граждани, търсещи юридическа институционална помощ и съдействие; юридическа професионална етика.


Продължаваме да работим по всички приоритети - също днес Министерство на правосъдието на Република България публикува за обществено обсъждане изменения и допълнения в Гражданския процесуален кодекс, с които предлагаме пълна електронизация на заповедните производства. Целта на заповедното производство е да провери дали взиманията се оспорват от длъжника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2788 |04.07.2022 Йорданова: Заплатите на надзирателите могат да се увеличат, но след реформи . 0| 3144 |04.07.2022 Надежда Нейнски: Скандалът с руските дипломати няма да отшуми, това не е гръмване на пушка . 0| 3935 |03.07.2022 Йорданова: В четвъртък пленумът на ВСС разглежда предсрочното освобождаване на Гешев . 0| 6594 |01.07.2022 Надежда Нейнски: Да искаш смяна на министър-председателя, коя държава си е позволявала подобно нещо?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads