Реклама / Ads
5| 5885 |04.07.2008 НОВИНИ

Наградиха ченгета, отказали рушвети

.
Народният представител от НДСВ и шеф на комисията по вътрешен ред и обществена сигурност Минчо Спасов награди читирима полицаи, защото са отказали да вземат подкуп.
 

Главен полицай Тодор Кимов и полицай Николай Гунчев от РПУ-Петрич и полицай Ценко Ценков и главен полицай Пламен Иванов от РПУ - Долни Дъбник получиха грамоти и книгата „Записките на Васил Левски" в сградата на Народното събрание. При връчването на отличията присъства и министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Спасов обясни, че наградата се връчва заради това, че полицаите са спазили библейската повеля да взимат само това, което им се полага и да дават нарушителите на правосъдието. Със заповед на Миков пък Пунчев и Димов получиха почетен медал на МВР за особени заслуги, а Йорданов и Ценков бяха наградени с две минимални работни заплати.

podkup-1.jpgНа 29 януари т. г. полицай Тодор Кимов и полицай Николай Гунчев от РПУ-Петрич са изпратени да проверят сигнал за подготвяна кражба от складова база в Петрич. Те залавят и задържат три криминално проявени лица, които са обявени и за общодържавно издирване. Задържаните предложили на МВР служителите щедър подкуп от 2000 евро и им обещали да станат 10 000 евро, ако ги пуснат. Полицаите обаче отказали.

На 19 юни пък полицай Ценко Ценков и главен полицай Пламен Иванов от РПУ - Долни Дъбник спират за проверка шофьора на лек автомобил Динко Георгиев. При проверка за употреба на алкохол дрегерът отчита 1,33 промила алкохол в кръвта на водача! За да избегне наказанието, той дава на полицай Ценков банкнота от 50 лв. Служителите иззели банкнотата с протокол и уведомили дежурния в районното управление. В резултат на това по случая с Динко Георгиев е образувано досъдебно производство.

Награда от Минчо Спасов получи и председателят на Съвета на директорите на Нова телевизия Силва Зурлева заради това, че репортери на медията са успели да документират обратния случай - как полицаи вземат подкуп. МВР шефът Михаил Миков също не си тръгна с празни ръце от събитието. Той получи от Спасов шеговит подарък - комплект игли и конец, „за да ги използва при дизайна на новите униформи на полицаите". В отговор министър Миков каза: „Служителите на МВР нямат нужда от зашиване на джобовете".

Предизвикан коментар: Уважаеми читатели! Чудо ли е станало или е абсурд? Помислете си само как изглежда в очите на Брюксел, а и в нашите, фактът - в България награждават за отказан подкуп. Става дума за самия факт, не за нещо друго. Не че имаме нещо против момчетата - те наистина заслужават похвала и поощрение. Но звучи наистина абсурдно и дори налудничаво, че на фона на повсеместно практикуваната корупция у нас и пълната апатия към нея от страна и на управници, и на граждани, отказаният рушвет се превръща в събитие, в новина. А в демократичните държави, на които искаме да приличаме, е точно обратното - когато някой вземе подкуп се превръща в сензация от първите страници на вестниците. При нас обаче всичко е наобратно - и мисленето ни е опако, и действията ни са все на чорчик, а белите и черните новини са с обратен знак. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5901 |04.07.2008 Генерал Румен Цоков подаде оставка . 11| 5171 |04.07.2008 Началникът на ГЩ на БА щял да поеме отговорност, ако е виновен . 7| 4829 |04.07.2008 Военният министър иска оставката на зам.-началника на ГЩ по ресурсите . 37| 4900 |03.07.2008 Гамизов прави гражданско движение, ще иска импийчмънт на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads