Реклама / Ads
0| 3134 |27.06.2022 НОВИНИ

Най-богатият украински олигарх заведе дело срещу Русия

.
Ринат Ахметов, най-богатия украински олигарх Източник: БГНЕС
Най-богатият олигарх в Украйна – Ринат Ахметов, заведе дело срещу Русия в Европейския съд по правата на човека, позовавайки се на предполагаеми нарушения на правата на собственост и изземване на активи, свързани с руската военна инвазия в неговата страна, съобщава ”Файненшъл таймс”.
 

Ахметов е мажоритарен собственик на два големи стоманодобивни завода, включително "Азовстал", превърнал се в сцена на едно от най-интензивните сражения във войната в пристанищния град Мариупол, който руските сили завзеха миналия месец.

 

Олигархът е родом от окупирания град Донецк, в източния регион на Донбас, където руските военни сили концентрират усилията си да спечелят повече територия.

 

Десетки предприятия от стоманодобивната промишленост, въглищни мини и други активи в региона, както и в Южна Украйна, които са собственост на Ахметов, са иззети от руските сили, посочи олигархът.

 

Съдебният иск настоява за спешно "облекчаване на блокирането, плячкосването, унищожаването и отклоняването на зърно и метали от Русия“, според изявление, издадено от неговата System Capital Management Group - украинска финансова и индустриална холдингова компания.

 

"Злото не може да остане ненаказано. Престъпленията на Русия срещу Украйна и нашия народ са внушителни и виновните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност. Това дело е една от първите международни правни стъпки срещу Русия за спиране на продължаващите престъпления, унищожаването на украинската икономика и разграбването на украински активи", се посочва в изявлението на Ахметов, цитирано от БНР.

 

"Разграбването на украинските експортни стоки, включително зърно и стомана, вече доведе до по-високи цени и до хора, които умират от глад по целия свят. Тези варварски действия трябва да бъдат прекратени, а Русия трябва да плати изцяло. Вярвам в справедливостта и се боря за нея", добавя той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9404 |26.06.2022 България VS. олигархичният Франкенщайн и червената петолъчка Костадинов . 0| 2901 |25.06.2022 Украинските власти: Вече няма безопасно място в Донецка област . 0| 2959 |23.06.2022 Европол разледва нелегален трафик на украински бежанци в 14 страни . 0| 7046 |23.06.2022 Украински удар по Змийския остров: Русия беше лишена от очи и уши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads