Реклама / Ads
1| 3236 |28.11.2023 НОВИНИ

Най-страшните лавини в България - 11 загинали на Мальовица през 1956 г., пометена е хижа "Безбог" в Пирин

.
Източник: БГНЕС
Лавините са катастрофални природни явления от сняг, лед и парчета скала, които ликвидират всичко по пътя си. Неведнъж тези природни бедствия са били причина за смърт. Най-голямата снежна трагедия у нас е отнела живота на 11 души. През декември 1956 година 16 алпинисти са затрупани, като петима от тях оцеляват по чудо.
 

Групата от градската школа по алпинизъм в София тогава тръгва от връх Малка Мальовица до Злия зъб. Условията в планината са изключително тежки. Има прясно навалял сняг с дебелина 30-40 см, натрупан върху заледена основа. Алпинистите избират да вървят по диагонал, вместо по долината и зимната маркировка, а след това директно към превала между Орлето и Мальовица. На склона на връх Орлето зловещата лавина тръгва. Белият ад от вида "снежна дъска" е с размери 57 м ширина и 79 м дължина и се оказва фатален за групата. Снежната маса, която затрупва алпинистите, е 1403 куб. м. Най-дълбоко затрупаният е намерен на 7 метра дълбочина.


Единадесетте загинали са Мария Тутурилова (единствената жена), Иван Цветанов, Тончо Деянов, Александър Ботев, Христо Йонков, Михаил Угляров, Тодор Николов, Костадин Върбенов, Вуто Колчев, Красимир Мартинов и Чавдар Костадинов (най-младият в групата, тогава едва на 17 години). Оцеляват Емил Станчев, Петър Варенчик, Георги Топалов, Георги Стоянов и Спас Малинов.

 

Трагедията провокира творческото вдъхновение на Блага Димитрова, която създава романа си "Лавина" (1971 г.), по който по-късно (1982 г.) и заснет и едноименният филм. Те не следват пряко събитията от Орлето, но предават духа и философията на случващото се в планината.

 

Друго голямо снежно бедствие е регистрирано през 1974 г. По Белия улей под Мальовица пада една от най-големите лавини у нас. Дължината на нейния път е около 2500 м. Стихията затрупва четирима души.

 

След разрушаването ѝ от лавина, хижа "Безбог" в Пирин е построена отново. След време втора лавина пак се стоварва върху нея и нанася тежки повреди. Това налага хижата да бъде построена на ново място от другата страна на езерото, на далеч по-безопасно място.

 

Според данни на Планинската контролно-спасителна служба жертвите на лавини у нас годишно са 2-3-ма души.

 

Между 55% и 65% от пострадалите при лавини загиват, а 80% от хората, останали на повърхността, оцеляват. Те загиват предимно от измръзване. За напълно затрупаните от лавина критични са първите 15 минути. Шансът за оцеляване през това време е 93%. След изтичането на 15-те минути той спада до 35%.

 

През последните години най-често инциденти с фатален край стават със сноубордисти, които карат извън маркираните писти. В търсене на по-висок адреналин те предизвикват срутване на снежна маса и понякога намират смъртта си.

 

В тази връзка днес от Планинската спасителна служба предупреждават за лавинна опасност на Витоша след обилните снеговалежи от последните няколко дни, придружени със силни ветрове. Условията за туризъм в планините като цяло са лоши. "Препоръчваме при разходки на Витоша над хижа "Алеко", да се минава само по т.нар. "Зелена писта", следваща сравнително безопасния зимен маршрут", съветват специалистите.

 

Пътуването в планината през зимата никога не е напълно безопасно. Избягването на лавини зависи от множество фактори: избирането на правилния маршрут, климат и човешки фактори. Няколко допълнителни неща могат да намалят риска. Не бива да се следват чужди следи в снега - условията със сигурност се променят, след като са направени тези следи. Трябва да се наблюдава пътната обстановка и да се отбелязват места, където има нов натрупан сняг, липса на растителност или повреда. Обикновено не се препоръчват високи звуци в планината или други дейности, които могат да задействат лавина.

 

Автор: Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7568 |28.11.2023 Милен Керемедчиев за ФрогНюз - защо България пусна самолета на Лавров за Скопие сега, но го блокира към Белград преди година? . 18| 6448 |28.11.2023 Московски учител написа на черната дъска „Слава на Украйна. Смърт на руските идиоти!" Полицията го прибра . 6| 2617 |28.11.2023 Украинското МВнР: Ще бойкотираме срещата на ОССЕ в Северна Македония поради участието на Лавров в нея . 12| 11673 |28.11.2023 Левон Хампарцумян за ФрогНюз: Около поземления фонд говорим за буря в чаша вода. Президентът търси слаби места на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads