Реклама / Ads
0| 5333 |27.01.2010 НОВИНИ

М. Найденов: Ако трябва всеки ден ще ходя на българо-гръцката граница

.
Мирослав Найденов
Сезонът на гръцките фермери бил приключил, до март те нямали работа и можели да стачкуват, обясни министърът, с когото гръцката посланичка отложила среща.
 

Срещнах се с областния управител на Серес, който ми каза, че исканията на гръцките фермери са разнопосочни
и има много воеводи, които развяват знамената, обяви по НТВ земеделският министър Мирослав Найденов. Той отишъл да помоли отваряне на границата като хуманитарен жест, защото предстояла най-студената нощ. За първи път имало създадена организация - с охрана, с хранителни пакети и пр.

По-добрият вариант бил нашите ТИР-ове да влязат в Гърция, което обаче не давало гаранции, че ще продължат нататък, защото стачката се е радикализирала и е обхванала и малките пътища.

Гръцкото правителство не може да изпълни исканията - искат увеличение на субсидиите на декар обработваема площ, субсидиите за тютюн, опрощаване на кредити и др. Някои искания били невъзможни според европейски регламенти, обясни Найденов. Правителството било подготвило пакет за подпомагане, но той не отговарял на всички изисквания.

Найденов имал уговорена за вчера среща с гръцката посланичка, но тя я отложила в последния момент. не сме влизали в гръцка територия и не са коментирани техни вътрешни неща, уточни министърът. Българското правителство трябва да се грижи за бедстващите български граждани и да решава проблемите им, дори и за определен период от време. Ако се наложи и това довежда до отваряния на границата, всеки ден ще ходя зарече се Найденов и каза, че сезонът на гръцките фермери на практика е приключил, те до март нямали работа и затова можели да стачкуват. България завежда искове и като държава и отделно по фирмена линия, добави той. България ще заведе иск и в съда в Люксембург, което според юристи било възможно.

Гърците няма да използват принудително отстраняване на стачниците, затова по-добре е да се използват по-дългите маршрути, които понастоящем ще излязат по-къси. Проблемът се отнася до търговията с Гърция. Министърът разпоредил затягане на санитарния контрол по отношение на рибата - внос от Гърция, която поради престой можела да се развали. Ощетени от блокадата наши фирми планирали реципрочна блокада, оповести министърът, както и българските тютюнопроизводители, но това не решава проблемът, отсече Найденов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5104 |19.01.2010 Б. Нанев: Влезе ли човек в болница, трябва да бъде лекуван . 28| 6306 |17.01.2010 Ив. Костов: Желева беше и моя кандидатура, но трябва да се спасява реномето на България . 2| 4439 |13.01.2010 Б. Найденов: Предстоят осъдителни присъди . 11| 5165 |11.01.2010 Не Боби Цанков трябвало да се разпитва за Маргините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads