Реклама / Ads
22| 4964 |19.01.2011 НОВИНИ

Найденов: Стачката е провокация

.
Мирослав Найденов
Протестите са опит за политическа провокация, които не решават проблемите. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов на извънредна пресконференция, провокиран от протестите на тютюнопроизводителите и животновъдите.
 

Странно е, че протестът на тютюнопроизводителите съвпада с декларираното и взето решение днес на правителството – да поиска вот на доверие от Народното събрание, добави още Найденов.

Земеделският министър каза, че е разговарял с областния управител на Благоевградска област, който го е информирал, че е изключително добра организация на протеста. Явили са се няколко хиляди души предвождани от кметовете на двете големи общини – Гърмен и Сатовча, включително и от депутат на ДПС Алиосман Имамов, обясни министърът.

По думите му, вчера пък Корнелия Нинова, депутат от Коалиция за България, е посетила района.

„Затова искам да се обърна към тютюнопроизводителите, защото разбрах, че за съжаление, е имало и смъртен случай, човек е получил инфаркт по време на протеста – нека да не се поддават на политически провокации. Всяка година до момента те са получавали премиите си, което винаги е ставало в месеците април-май-юни. А миналата година те получиха за последен път премии на килограм тютюн през август и септември. Няма досега практика във всички години, през които са подпомагани, те да получават премии или каквото и да е подпомагане през януари”, каза министърът.

През август тютюнопроизводителите са получили 116 млн. лв. като премии за реколта 2009 г., припомни още той. Тогава им е обяснено, че това става след разрешението на ЕК и е за последен път.

„Ние сме нотифицирали държавна помощ, която е на базата на референтен период за последните три години, в размер на 143 млн. лв. Това са средства, които могат да бъдат изплатени през 2011 и 2012 г. Но понеже не са заложени в бюджет 2011, след разговори в края на миналата година с техни представители, правителството е поело ангажимент във втората половина на годината да се търси финансиране и поне да се осигури половината от 143 млн. лв., които да бъдат изплатени тези година, а останалите – през следващата година. „Работим в тази посока. Отделно от това търсим възможност по ПРСР, за да можем да формираме специална мярка към тютюнопроизводителните райони”, каза министърът. „Имали сме винаги диалог с тях, изненадващо бе, че предприеха тези спонтанни действия. Но не виждам как могат да се съберат 3000 човека спонтанно”, каза Найденов.

По повод на протестите на животновъдите, министърът каза още, че голямата част от тях са получили парите си. Имало е на места проблеми, призна той, но съвместно с НАП те са решени. „Ние изплатихме през декември 79 млн. лв. на животновъди по подадени около 21 000 заявления”, каза той.

Животновъдите все още имат възможност да платят задълженията си до края на януари и да получат субсидиите си, подчерта министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5325 |16.01.2011 М. Найденов: За Бога, братя, гледайте на каква цена купувате! . 7| 4825 |13.01.2011 Найденов: Няма основание за поскъпване на хляба . 2| 4927 |05.01.2011 Найденов: Не виждам причини за увеличение на цената на хляба . 12| 5849 |04.01.2011 М. Найденов: Новият шеф на ДФ "Земеделие" няма да е жена и ще е с диплома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads