Реклама / Ads
13| 4369 |28.08.2023 НОВИНИ

Наистина ли президентът не е бил в коалиция с ГЕРБ и ДПС? Да си припомним назначенията му

.
Докато управляващата сглобка отново се размърда след острите реплики между Бойко Борисов и Кирил Петков в медиите, президентът Радев изтъкна, че не е бил в коалиция с ГЕРБ и ДПС. Кадровите назначения и решения по време на служебното му управление обаче говорят за точно обратното.
 

Дългогодишната заместничка на санкционирания по “Магнитски” Владислав Горанов - Росица Велкова си остана министър на финансите, когото ще запомним с абсурдното предложение за бюджет с дефицит 6,5%. Тя дълги години работи в това ведомство, включително като заместник-министър в три правителства на ГЕРБ. След като ГЕРБ загуби изборите през април 2021 г., тогавашният министър на финансите Кирил Ананиев побърза да я преназначи като шеф на отдел в "Държавни разходи" в МФ, за да не може да бъде уволнена от новите управляващи.

 

Бившият регионален министър Иван Шишков също е трайно свързан с ГЕРБ. Кариерата на архитект Иван Шишков в общинската администрация се развива бурно по време на управлението на ГЕРБ в София. Той е бил главен архитект на родния на Бойко Борисов район "Банкя" в периода 2000-2008 г., а след това става районен архитект на централния "Триадица". 

 

Първата работа на Шишков като служебен министър беше да уволни председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“ Тодор Василев. На негово място застана бивш директор на Националното тол управление – Иво Иванов. Заедно с Василев, който бе назначен от бившия регионален министър Гроздан Караджов, от Управителния съвет на АПИ си тръгна и Асен Ненчев. На негово място служебният министър вкара Теодора Василева, която също е дългогодишен и верен кадър на ГЕРБ. Василева е била представител на ГЕРБ в Общинската избирателна комисия в община Съединение и от 2016 г. до 2018 г. е била назначена за председател

 

Служебният министър на електронното управление пък се оказа човек, пряко отговорен за сделка, обслужваща порт Доган. Георги Тодоров оглавява ключовата дирекция "Концесии" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в периода 2004 - 2009 г., т.е. при две правителства с участието на ДПС. След престой при кмета на София Йорданка Фандъкова в отдела по транспорт в столичната община, се връща в транспортното министерство през 2013 г., при третия кабинет на ДПС, и то като заместник на Данаил Папазов.

 

По време на служебния кабинет кадър на ГЕРБ продължи да управлява и едно от най-важните звена в Агенция “Пътна инфраструктура“ – тол системата. Тя мина в ръцете на Георги Темелков, чиято биография е тясно свързана с ГЕРБ. Темелков гравитира край ГЕРБ почти от самото създаване на партията. В първия мандат на партията, когато председателството на Народното събрание беше поето от Цецка Цачева, Темелков беше неин съветник и част от политическия ѝ кабинет.

 

Той стана особено популярен след Националната конференция на ГЕРБ в "София Тех Парк“ преди повече от две години. Събитието беше белязано от насилие срещу журналисти и протестиращи граждани срещу Бойко Борисов.

 

По време на управлението на президента Радев напълно е овладяна банката-кранче за спонсорите, които финансират ДПС за местните избори – ББР. На ключови длъжности бяха реставрирани Димо Спасов и Илия Караниколов, свързани с ДПС. 

Назначения, свързани с ДПС, имаше и в служебното МОСВ - Ерджан Ебатин (бивш депутат от ДПС), назначен за шеф на регионалната екоинспекция във Варна, а зам.-министър на екологията беше Мария Бояджийска - дълги години беше зам.-кмет в Столичната община.

 

Мащабни смени бяха направени и в най-голямата строителна фирма в България - държавната "Автомагистрали", при това само три месеца след като представителите на МРРБ бяха назначени в борда на директорите с конкурс, проведен по времето на Гроздан Караджов. Интересно е назначението на Ивелина Крушкова, която от 2018 г. до 2020 г., по време на управлението на кабинета Борисов 3, е била член на управителния съвет на националната компания "Индустриални зони".

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3764 |24.08.2023 Георги Киряков: Президентът тропа с крак и се инати, но това сплотява някои партии . 9| 3467 |23.08.2023 #Чиста ли е наистина водата по морето? Ресторантьори, институции и активисти - в спор . 4| 3097 |22.08.2023 Елена Дариева: Говорейки за властова булимия, президентът Радев полага усилия в посока нов патриотичен проект . 5| 2649 |21.08.2023 Районните конференции на БСП в София дадоха пълна подкрепа за широка местна коалиция и Ваня Григорова за кмет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads