Реклама / Ads
3| 2844 |23.11.2023 НОВИНИ

ЕК налива 900 млн. евро в Унгария

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия одобри отпускането на 900 милиона евро авансови плащания за Унгария. Това е в рамките на замразения план за възстановяване на Унгария в опит да бъде преодоляно ветото на Будапеща за отпускането на още помощи за Украйна, предава Ройтерс.
 

Унгарският план е замразен от ЕК заради опасения относно корупцията в страната и набезите върху демократичния правов ред от страна на дългогодишния министър-председател Виктор Орбан, отбелязва агенцията.

 

В отговор на тази мярка Будапеща блокира решение на Брюксел, което трябва да бъде одобрено най-късно другия месец, за финансова помощ на Украйна на стойност 50 милиарда евро до 2027 г. и за стартиране на преговори с Киев за членство в ЕС. Унгария се противопоставя и на плана за продължаване на военната помощ за Украйна, както и за налагането на санкции на Русия заради инвазията й в южната си съседка.

 

Унгарският премиер, който открито говори за връзките си с Москва, твърди, че страната му не е по-корумпирана от останалите страни членки на ЕС. Наскоро Будапеща с поглед към европейските избори през юни започна билборд кампания, демонизираща Европейската комисия, а управляващата партия "Фидес" подготвя закон за "защита на националния суверенитет" от чуждестранна намеса. И двата хода вероятно ще доведат до нов сблъсък с Брюксел, припомня Ройтерс.

 

Авансовите плащания за Унгария идват по механизма "РипауърИЮ" (RePowerEU), който е част от постпандемичния икономически пакет на ЕС и е насочен към енергийния преход от изкопаеми горива към зелена енергия.

 

Ревизираният унгарски план възлиза на общо 10,4 милиарда евро, или 5 на сто от БВП на страната, като 4,6 милиарда трябва да дойдат по "РипауърИЮ" - 700 милиона под формата на грантове и още 3,9 милиарда заеми.

 

От ЕС посочват, че Унгария ще ползва средствата, за да модернизира електрическия си сектор посредством умни уреди и дигитализация на енергийните компании.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2879 |23.11.2023 Денков: МВР да провери заплашвали ли са полицаи Тагарев и свързани ли са те с "Вагнер" . 0| 2570 |23.11.2023 Най-малко 53-ма журналисти са убити във войната между Израел и Хамас . 1| 7343 |23.11.2023 Посолството на Украйна в България до ФрогНюз: Само обединени ще устоим, както устоя Майданът преди 10 години . 0| 3111 |23.11.2023 Дейвид Камерън е на визита в Близкия изток, среща се с израелски и палестински лидери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads