Реклама / Ads
1| 7199 |23.11.2023 СВЯТ

Посолството на Украйна в България до ФрогНюз: Само обединени ще устоим, както устоя Майданът преди 10 години

.
Посланикът на Украйна Н. Пр. Олеся Илашчук Източник: БГНЕС
На 21 ноември преди десет години в Киев започнаха масови протести срещу задълбочаването на връзките с Русия. След като приятелски настроеният към Москва президент на Украйна Виктор Янукович обяви, че прекратява споразумението за сближаване на страната с Европейския съюз и вместо това ще задълбочи връзките си с Русия на президента Владимир Путин, Евромайданът избухна. По време на протестите бяха убити 107 души. Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че протестът на Майдана е "първата победа в днешната война".
 

ФрогНюз потърсихме Посолството на Украйна в България за коментар относно историческите събития от преди 10 години.


.

 

Ето какво посочи украинското посолство у нас в коментар за Деня на Достойнството и Свободата, изпратен до медията ни:

 

"На 21 ноември Украйна отбеляза 10-ата годишнина от Революцията на Достойнството, която се превърна в нова страница в борбата на украинците за европейското бъдеще на тяхната държава.

 

Денят на Достойнството и Свободата е създаден с цел съхраняване и предаване на настоящите и бъдещите поколения информация за съдбовните събития в Украйна в началото на 21 век, утвърждаването на идеалите за свобода и демокрация, както и отдаване на дължимото уважение към патриотизма и смелостта на гражданите, които през есента на 2004 г. и през ноември 2013 г. – февруари 2014 г. се изправиха в защита на демократичните ценности, правата и свободите на човека и гражданина, националните интереси на нашата държава и нейния европейски избор.

 

През 2013 г. украинците се обединиха около защитата на демокрацията и европейското бъдеще. Храбростта и самоотвержеността на Героите от Небесната стотица помогнаха да защитим нашето Достойнство и Свобода.

 

И днес украинците в единство защитават своята историческа памет и свободно бъдеще, като се борят за свободата, независимостта и демокрацията на бойното поле.

 

Тази година Денят на Достойнството и Свободата се отбелязва под мотото „Заредени с достойнство и жажда за свобода“.

 

Въпреки агресията на русия, украинският народ последователно се бори за върховенство на закона, бяха извършени значителни реформи. Всичко завърши с дългоочаквано събитие, което се случи наскоро - Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

 

Украйна придоби статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз, очаква се началото на преговорите за присъединяване и стъпка по стъпка украинският народ се доближава до целта си.

 

Украинците вярват, че само обединени ще устоят и ще победят, както устоя Майданът преди 10 години".

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2959 |23.11.2023 Дейвид Камерън е на визита в Близкия изток, среща се с израелски и палестински лидери . 3| 3309 |22.11.2023 Полша обвини 16 чужденци в шпионаж в полза на Русия, грози ги до 10 г. затвор . 7| 3385 |22.11.2023 Зеленски е готов да обсъди мирния план на Доналд Тръмп, но без да даде Донбас и Крим . 5| 3714 |21.11.2023 "Файнаншъл таймс": Руските дипломати ще загубят шенгенската си свобода на движение
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads