Реклама / Ads
2| 2209 |05.08.2024 НОВИНИ

ЕС наложи санкции на 28 души от Беларус, обвинени в нарушаване на човешките права

.
Беларуският държавен глава Александър Лукашенко Източник: БГНЕС
Европейският съюз наложи днес санкции на 28 души от Беларус, обвинени в нарушаване на човешките права и свързани с продължаващите мерки срещу опоненти на авторитарния режим на президента Александър Лукашенко, информира Асошииейтед прес.
 

Мярката беше предприета точно преди годишнината от оспорваните президентски избори през август 2020 г., когато Лукашенко спечели шести мандат на поста.

 

ЕС предаде, че е замразил авоари на прокурори и съдии, „които са издали политически мотивирани присъди“. Санкционираните лица имат и забрана да пътуват в 27-членния блок.





Други подложени на санкции включват високопоставени служители на отдела за борба с организираната престъпност и корупцията към министерството на вътрешните работи на Беларус, високопоставени представители на затворническата администрация, както и предполагаеми „пропагандатори на режима“, работещи в медиите.

 

ЕС съобщи, че въпросният министерски отдел е „един от основните органи, отговорни за политическото преследване в Беларус, включително с произволни и незаконни арести и мъчения, сред които и изтезания, на активисти и членове на гражданското общество“.

 

В четвъртък двама беларуски журналисти, работещи за медии, които правителството определя като „екстремистки“ получиха присъди при закрити врата - последния епизод от продължаващите репресии в страната срещу инакомислието и независимата журналистика, припомня АП.





Репресиите стартираха след избухването на мащабни протести в отговор на спорните избори на 9 август 2020 г. Според ЕС вотът е бил фалшифициран.

 

Над 35 000 души бяха арестувани при демонстрациите. Много водещи опозиционери напуснаха страната, а други бяха осъдени на много години затвор. По данни на правозащитната група „Вясна“ почти 1400 политически затворници в момента излежават присъди в Беларус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2222 |05.08.2024 Новият служебен кабинет: Радев кани Рая Назарян на разговор още днес . 2| 2257 |05.08.2024 Димитър Къцарков: Очаква се удар срещу Израел от Иран в следващите от 24 до 48 ч. . 1| 3865 |05.08.2024 Случаят "Дебора": Старозагорската прокуратура официално поиска от съда връщането в ареста на Георги Георгиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads