Реклама / Ads
104| 6068 |24.02.2011 НОВИНИ

НАП: Цветанов чист; разминаване при тъстовете му

.
Цветан Цветанов Източник: Булфото
На днешното заседание на Комисията за борба с корупцията в НС бе изслушван шефът на НАП Красимир Стефанов за проверката на имотното състояние на вътрешния министър Цветанов.

Заседанието не се провали, както се говореше по-рано, тъй като кворумът бе гарантиран с присъствието на Бойко Великов от БСП, Николай Коцев от ГЕРБ и председателят на комисията от Атака Валентин Николов.

Още в началото му Бойко Великов възропта, че данните от справката от приходната агенция, е трябвало да бъдат раздадени на депутатите предварително, за да се запознаят с тях. Освен това според него членовете на комисията не са гласували изслушването на шефа на НАП за днешното заседание. Също така трябвало да бъдат извикани и тези, които са подали сигнала срещу вътрешния министър.

Това е недопустимо, категоричен е социалистът. За мен странно мълчи и Сметната палата, каза още Бойко Великов, като по думите му е осигурил кворум за днешното заседание, но няма да участва в първа точка от дневния ред - именно имотите на министъра на вътрешните работи.

Днес не дойдоха Димо Гяуров от Синята коалиция и Камен Костадинов от ДПС.

Има разминаване между доходите и разходите на родителите на съпругата на вътрешния министър Цветан Цветанов. Това съобщи директорът на НАП Красимир Стефанов. Данъчните са направили проверка за периода 2004-2009 година. След като има такава констатация, веднага ще им бъде възложена ревизия, но от страна на родителите на съпругата няма съгласие за разкриване на данъчната тайна и не мога да навлизам в конкретика, уточни Стефанов.

Над 338 хиляди лева са доходите на семейството за проверявания период. Разходите за тези години са за над 459 000 лева.В разходите се включват сметките за ток, парно, вода на семейството и други подобни, за което от НАП също представиха пълна разпечатка.От справката за Цветанов става видно, че той е подавал данъчни декларации за 2006, 2007, 2008 и 2009 година. За 2004 и 2005 не е подавал данъчни декларации за доходи, като за тези години Цветан Цветанов е бил на трудов договор към МВР, Столична община и ГЕРБ.

Посочени са и изплатените доходи на Цветанов извън трудовите договори.През 2008 е получил 14 000 лева от търговско лице, още 7 000 лева от друго търговско лице. През 2009 пък са му платени 19 000 лева извън трудов договор.3 фирми са платили на министъра хонорари за консултантски услуги. 2 от тях категорично са отказали да се споменава името им, третата фирма изобщо не се е отзовала на искането на НАП.

Над 48 000 евро и над 3 хиляди долара от тъстовете за закупуване на 2 имота получили Цветанови. Теглили са и кредити за целта. Всички други имоти са придобити чрез дарение или замяна.За 2004 и 2009 година семейството на вътрешния министър е пътувало 52 пъти. От тях за 13 пътувания фамилията не може да даде данни, но пък тези пътувания са стрували над 16 хил. лева.Семейството на министъра за тези години е имало 17 сметки в 6 банки.Съпругата на вътрешния министър Десислава е подала данъчна декларация само за 2006 година. За другите години, които попадат в обхвата на проверката на НАП - от 2004 до 2009, тя е осигурявана от НСС и ДАНС. Тя не е получавала други средства.

Констатацията на данъчните е че не е установен недостиг на средства по отношение на извършените разходи на семейството на вътрешния министър и няма данни за недекларирани доходи. Това означава, че Цветанов и съпругата му са имали достатъчно средства, за да придобият имотите си.

Четири месеца продължи проверката на данъчните на Цветанов
, съпругата му и нейните родители, а средно шест месеца продължава тя за едно физическо лице, подчерта Стефанов и добави, че НАП досега никога не е работила под такъв политически, обществен и медиен натиск.

Проверката е започнала на 26 октомври миналата година по сигнал на РЗС и по закон обхваща петгодишен период. Инспекторите са обработили 5000 страници документи, подчерта Красимир Стефанов. Той уточни, че проверките на данъчните за Цветанови ще бъдат качени на сайта на НАП.

За петгодишния период Цветанов е пътувал зад граница 52 пъти и още 9 пъти заедно със съпругата си. В пътуванията се включват 30 командировки. Данъчните са установили, че Цветанов и съпругата му са притежавали две коли - Москвич и Опел Астра, но са ги продали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5641 |24.02.2011 Фалстарт на делото "Велков срещу Цветанов" . 4| 4962 |24.02.2011 Изслушването на Стефанов за имотите на Цветанов пред провал . 14| 5389 |24.02.2011 Цветанов дал съгласие да разкрият всичкте му банкови сметки . 63| 5785 |23.02.2011 Патрашкова изброи 14 сметки на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads